Spencer

TI: úton a 0,065 mikronos processzorok felé

A Texas Instruments megtette az első lépéseket egy olyan újgenerációs chipgyártási technológia irányába, mely minden korábbinál nagyobb teljesítményű és hatékonyabb működésű mikroprocesszorok gyártását teszi majd lehetővé.

A dallasi székhelyű vállalat munkatársai bejelentették, hogy a cég laboratóriumaiban sikerült legyártani egy 0,065 mikronos, vagyis 65 nanométeres csíkszélességgel rendelkező SRAM (static random access memory) memóriachip prototípust. A bejelentés kapcsán szó esett többek közt arról, hogy amennyiben minden jól megy, akkor a 0,065 mikronos gyártási technológiákat már a jövő esztendőben fel lehet majd használni a tömeggyártásban.

A Texas Instruments, az Intel és az egyéb hasonló vezető vállalatok jelenleg 0,09 mikronos gyártási technológiákat használnak, bár a legtöbb gyártó egyelőre még csak a 0,13, illetve 0,11 mikronos eljárásoknál tart. A chipgyártók általánosságban véve másfél-két évente térnek át egy-egy új technológiára, ami nagyjából összhangban van a híres Moore törvénnyel. Mint ismeretes, utóbbi törvény szerint a mikroprocesszorokban fellelhető tranzisztorok száma átlagosan tizennyolc havonta a duplájára növekszik. A legtöbb gyártó a tavalyi esztendőben kezdte meg a 0,09 mikronos technológiákra történő átállást és az idén jelenik meg a piacon első 0,09 mikronos csíkszélességű termékeivel. A Texas Instruments ezt a rendkívül fejlett eljárást többek közt egyik 1 GHz-es működési frekvenciájú DSP (Digital Signal Processor) chipje esetében használja, az Intel pedig a nemrégiben bejelentett Prescott magos Pentium 4 chipek esetében alkalmazza elsőként a 0,09 mikronos technológiákat. A világ elsőszámú chipgyártó vállalataként jegyzett Intel egyébként nemrégiben a Texas Intsruments által most bejelentetthez hasonló technológiájú SRAM prototípussal rukkolt elő, és a Santa Clara-i (Kalifornia) székhelyű vállalat ugyancsak azt tervezi, hogy üzemeiben jövőre már tömeggyártásban fognak készülni a 0,065 mikronos csíkszélességű termékek.

A Texas Instruments fejlesztői szerint a 0,065 mikronos gyártási eljárásoknak köszönhetően fele akkora méretű és több mint 40 százalékkal nagyobb teljesítményű processzorok lesznek előállíthatók, mint a jelenleg használatos 0,09 mikronos technológiák segítségével.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!