Spencer

Új chipgyártási eljárást fejleszt az IBM

Az IBM egy olyan új anyaggal folytat kísérleteket, mely a jövőben jelentős mértékben csökkentheti az áramkörök félvezetőkön történő létrehozásának költségeit, és amely anyag közeli rokonságban áll a sportcipők talpának anyagával.

Az e héten Washingtonban zajló International Electron Devices Meeting nevezetű szakmai konferencia keretein belül a Big Blue munkatársai előadást fognak tartani azon polimer molekulákról, melyek saját maguktól képesek apró, rendkívül precíz, előre kiszámítható mintázatban elhelyezkedni. Az ezen molekulákból kialakuló hexagonális mintázat a fejlesztők elmondása szerint a közeljövőben fontos szerepet játszhat az áramköri kapcsolások félvezetőkön történő kialakításában.

Az új technológia működőképességét demonstrálandó az IBM elkészített egy újfajta, szilícium nanokristályokat tartalmazó flashmemória jellegű chipet. A nanokristályok ezen chipen belül a tranzisztorok belsejében egyfajta vékony réteget alakítanak ki, ami elősegíti az adatok tárolását és megakadályozza a nem kívánt adatvesztést. Most először mutatunk be olyan elektronikus eszközt, mely tulajdonképpen önmaga építi fel saját magát - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Chuck Black, az IBM kutatási és fejlesztési részlegének egyik vezető munkatársa.

Black elmondta, hogy amennyiben a technológiát a tömeggyártásban is sikerül meghonosítani, végre megoldódhat a félvezető gyártás egyik legnagyobb problémája: a litográfia túlzott bonyolultsága és drágasága. A manapság forgalomban lévő, több tíz millió tranzisztort tartalmazó mikroprocesszorok litográfiai berendezések segítségével készülnek. A rendkívül precíz működésű lézert, speciális lencséket és antivibrációs megoldásokat felvonultató litográfiai berendezések ára 15-18 millió dollár körül mozog. Korábban egyébként már a Motorola is bemutatott egy az IBM-éhez hasonló, nanokristályokat tartalmazó mikrochip prototípust, azonban az a chip még hagyományos litográfiai eljárások segítségével készült. Az IBM szerint egyébként az új technológia akár három-öt éven belül meghonosítható a tömeggyártásban.

Az International Electron Devices Meetingen az IBM-en kívül várhatóan az Intel, az Advanced Micro Devices, valamint a Motorola képviselői is beszámolnak majd a legújabb félvezető ipari fejlesztéseikről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #4
    :D
  • IrkaBirka #1
    Polimorfikus meta izé? Hmmm melyik svárcenegger filmben halottam esztetet?