Berta Sándor

Több száz spammert pereltek be amerikai internet-szolgáltatók

Négy nagy amerikai internetszolgáltató, az American Online - AOL, az Earthlink, a Microsoft és a Yahoo öt konkrét személy ellen és legalább 215 úgynevezett "John Doe"-spammert jelentett fel, illetve perelt be.

Találóan annyit is mondhatnánk: ennyi spamküldőt még sohasem fogtak perbe. Mike Callahan, a Yahoo alelnöke szerint azokat a felhasználókat támadták, akik a legveszélyesebb spammerek és akik már-már bűnözői módszerekkel és taktikákkal dolgoznak. A négy vállalat a jövőben együtt akar működni azért, hogy vissza tudják követni a kéretlen reklámleveleket és azonosíthassák a spammereket.

A mostani volt az első komolyabb fellépés egyébként az amerikai spamellenes törvény, a CAN-SPAM Act hatályba lépése óta. A "négyek" célkeresztjébe főleg azok a spamküldők kerülnek be, akik pornográf tartalmakkal, diétás termékekkel, pénz- és hitelügyekkel, egyetemi bizonyítványokkal és az erekciót elősegítő gyógyszerek tömeges terjesztésével foglalkoznak. A Brightmail e-mail szűrőket készítő cég adatai szerint az Egyesült Államokban adják fel a világ spamjének 75 százalékát. Világszerte egyébként havonta 12 milliárd kéretlen reklámlevél kel útra.

Nancy Anderson, a Microsoft jogi ügyekkel foglalkozó helyettes vezetője szerint az amerikai spamküldők abban a téves tudatban dolgoznak nap mint nap, hogy ha szervereik az Egyesült Államokon kívül vannak nem büntethetőek. A Microsoft a saját adatai szerint havonta kétmilliárd spamlevelet gereblyéz ki az MSN és a Hotmail levelesládáiból. Ez azt jelenti, hogy az ezekbe a mailboxokba érkező elektronikus levelek 90 százaléka "szenny". George Webb, a redmondi szoftveróriás spamellenes csoportjának menedzsere szerint minden spammert felelősségre akarnak vonni, ám nem szabad elfelejteni, hogy ez óriási munka és hatalmas erőforrásokat köt le a "szennylevelek" visszakövetése és a küldők azonosítása.

Jelenleg hatvan olyan ügyben folyik eljárás, ahol a Microsoft segítségével kapták el az elkövetőket. A négy cég alkotta spamellenes szövetség eddig hat ügyben tett feljelentést. A vádlottak között van például az a David Wolfgang Hawke, aki a vádak szerint több millió AOL-címnek van, illetve volt a birtokában, valamint Eric, Matthew és Barry Head, akik idén januárban állítólag kereken 94 millió e-mailt küldtek a Yahoo-felhasználóknak.

A bíztató eredmények ellenére kétséges a kampány sikere. A legjobban fizetett spammerek ugyanis dollármilliókat vágnak zsebre havonta. George Webb szerint ezzel ők is tisztában vannak, a célkitűzésük éppen ezért az, hogy ne váljon a kifizetődővé a "szennylevelek" küldése. E mellett fontos az új e-mailszűrők kifejlesztése is és új jogszabályok megalkotása és azok betartatása. A spam egyébként aranybánya. George Webb értesülései szerint az internetezők legalább egyszer vettek már spamben reklámozott terméket, ez több mint 40 millió vásárlót jelent.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gz8 #20
    A telefon némítási funkciója sokat tudna még dobni a dolgon :)
  • a_n_d_r_e_w #18
    Le az összes mocskos spametelővel!!!
    3 e-mailt tartokk fent, ebből csak az egyiket nem árasztja el a szenny!
  • gz8 #17
    Megállapításra került. Magyartanárod forog már a sírjában?
  • gz8 #16
    Kapcsold ki a telefonodat, akkor nincs hangja!
  • Piscator #15
    http://origo.hu/vendegszoba/techbazis/20040223nemes.html
    Egy jó összefoglaló cikk a spamről.
    Röviden: hiába törlöd, másnap már jönnek, az élet meglepően rövid, és a sok kis, csak ezzel (spam törlése) eltöltött idő összeadódva meglepően nagy terjedelmű lesz.
    Utálom a SPAMmereket. Csak az erőforrásokat terhelik. A cikk szerint sokszor már egy reklám megtekintése is pénzt hoz.

    Az index.hu lassú forumán, a K_iástam a csatabárdot c. topicban pár hónappal ezelőtt sok szó volt a windowsupdatéről.
    Megállapításra került, még a tök legális windózósnak is lehetnek adavédelmi aggályai (https://csatornán a PIDnél jóval több információt elküld, persze, a jobb jövöbeli teljesítményért...), azonkivül bár gondolom egy illegális windózú sg-s sincs itt :P, a kalóz windowsos-Xp- már nem tudja frissiteni.
    Kicsit genya szóval az updatéjük. Service Packokkal ki tudja milyen M$-s spywaret raknak egyszer föl, természetesen csak a pedofil-Spammerek ellen :P
  • Robko #13
    villusirtó van a gépen folyamatosan frissitet
    attól még jönnek a kéretlen reklámok.
    tűzfal virusirtó stb, csak már az ember internetezni szeretne végre,
    és nem mindig a védelemmel foglalkozni.Mi még megoldjuk a problémát.....és mi van azokkal akik ezt nem tudják..?
  • Chappy #12
    ja
  • TLoF #10
    Pasthelod:
    "Vírusok ellen elég:
    - ha nem használunk Outlook-ot
    - nem nyitunk meg minden félét
    - 1 tűzfal
    és windowsupdate.com rendszereslátogatása
  • [HUN]PAStheLoD #9
    a vírusok és a spam nem ugyan az ! Vírusok ellen elég ha nem használunk Outlook-ot és nem nyitunk meg minden félét meg 1 tűzfal vagy windowsupdate.com látogatása ..
  • Robko #8
    Már probáltam mindent ellene pld:
    rögtön kitöröltem másnap jött tovább.
    freestartól kapok levelet, hogy segitenek a szürésbe ha fizetek szolgáltatásért.
    Lassan az lesz hogy aki nem annyira ért az internethez elege lesz a sokk villusból meg a reklámból ami szétzilája a gépet, és visszatér hagyományos ujságolvasáshoz.