Berta Sándor

Határozottabb uniós fellépés a spam ellen?

Az eddigieknél határozottabb és keményebb fellépést sürget a kéretlen e-mailek ellen Erkki Liikanen, a vállalatokért és az információs társadalomért felelős EU-biztos.

A szakember január 27-én Brüsszelben be is mutatta azokat az ötleteit, amelyek segíthetnek a spammel kapcsolatos európai jogszabályok betartatásában. A tervezett lépések főleg az európai uniós tagállamokra rónak terheket, de voltak közöttük technikai megoldások, éppúgy, mint az ágazat önszabályozására és a nemzetközi együttműködésre tett javaslatok.

Liikanen szerint az eljáró hatóságok jogait, valamint a vizsgálati és érdekérvényesítő módszereit is összhangba kell hozni, mert csak így válhat igazán hatékonnyá a spamküldők felkutatása és megbüntetése. A törvények önmagukban nem állíthatják meg ezt a káros folyamatot, a jogszabályok csak akkor vezethetnek sikerre, hogy ha mindenki, tehát a tagállamok, a vállalatok és a felhasználók is "teszik a dolgukat". A nemzetközi együttműködés már csak azért is fontos, mert az európai cégeket és embereket érintő spam többsége az "öreg kontinensen" kívülről származik.

Erkki Liikanen az Európai Bizottság nevében egyúttal meghívta az érdeklődőket az Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet (OECD) február 2-án és 3-án sorra kerülő munkanapjaira, ahol a téma a spam lesz. Szóba kerül majd az is, hogy a nemrégiben véget ért informatikai ENSZ-világtalálkozón a kéretlen levelekkel kapcsolatban elfogadott irányelveket és útmutatásokat, hogy lehet átültetni az Európai Unió gyakorlatába.

A jelenleg hatályos európai uniós adatvédelmi útmutatás szerint tilos kéretlen reklámot küldeni a magánszemélynek az Európai Unió egész területén. A tagállamok számára 2003. október 31-ig kötelező volt a saját jogszabályaiknak ezen útmutatáshoz való igazítása. Németország és másik nyolc tagország ellenben az EU azonban kénytelen volt 2003 decemberében intézkedéseket foganatosítani, mivel nem tettek eleget ennek az ajánlásnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #3
    Börtönnel kell fenyegetni és végre is kell hajtani. Ennyi.
  • gz8 #1
    Mit tennék a spammerekkel?
    Kiperelném az utolsó fillérüket is, felakasztatnám, megfojtatnám és felnégyeltetném őket! És megkorbácsoltatnám! És megfőzetném! Amíg... amíg... megemlegetik!
    És aztán kezdeném elölről! És ha befejeztem, ugrálnék a darabokon! És addig ugrálnék rajtuk, míg feltörik a talpam, vagy amíg kigondolok valami még borzasztóbbat, és aztán...

    /Arthur Dent után szabadon/