Berta Sándor

45 órányi zene DVD-n

Egy CD-n a mai igények figyelembe vételével általában nincs sok hely, a DVD-lejátszók között pedig akadnak olyanok, amelyek nem boldogulnak az MP3-as formátummal. Ennek a problémának az áthidalására találta ki Erwin van den Berg a DVD+Audio nevű szoftvert.

A DVD+Audio megnevezés tehát ebben az esetben nem egy új DVD-formátumot jelöl. A program olyan, a DVD-Video szabvánnyal kompatibilis lemezeket készít, amelyeket bármelyik asztali DVD-lejátszó tud kezelni. A DVD+Audioval készített korongokra akár 45 órányi zene is felfér.
Ahhoz, hogy a DVD-Video szabványnak megfelelő diszket kapjunk, a szoftver először a CD-k 44,1 kHz-es audiojeleit átkonvertálja 48 kHz-es jelekké. Az az újdonság, hogy a program a 16 bites "CD-zenéből" 24 bites "DVD-zenét" varázsol. Ennek köszönhetően tehát a DVD+Audio-lemez jobb végeredménnyel büszkélkedhet, mint az eredeti audio-CD.
Az alkalmazás bemeneti formátumként támogatja a kétcsatornás 44,1 kHz-es 16 bites audiojeleket, míg kimeneti formátumok a következők lehetnek:
  • PCM 48/96 kilohertz, 16/20/24 bit
  • MP1 48 kilohertz, 320/352/384/416/448 kbps
  • MP2 48 kilohertz, 192/224/256/320/384 kbps.

    A DVD+Audio Creator 1.0 kétségtelenül egy sikeres szoftver lehet, feltéve, ha a felhasználókat nem riasztja el a 60 eurós bruttó ára. Az persze továbbra is kérdéses, hogy a programmal készített lemezeket mikor fogják tudni elolvasni a számítógépes DVD-lejátszók is.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • Eiki #19
      Azt hiszem néhány userrel kicsit elszaladt a ló: attól még, hogy a cikkben szereplő tények nem igazak, attól még az írója nem f*sz, köcsög stb., hanem pusztán olyan, mint mindenki más: nem tévedhetetlen. Korábbi cikkjeit olvasva asszem nem férhet kétség ahhoz, hogy ért a szakmájához. Talán ha megjelenne a cikk "pontosított" verziója, akkor minden megoldódna.

      u.i.: ja és még egy dolog, a lapot értünk csinálják, nekünk, s gondolom a cikkírókat sem fizetik túl (ha egyáltalán kapnak valami pénzt munkájukért), így hát ebbe belegondolva regáljon minden kedves (un vagy nem un)intelligens user.
    • PetruZ #18
      Nem a szélesség számít, hanem az adattartalom. Ha te a végére raksz 8 nullát, akkor megszoroztad 256-tal, ami mindenképpen rossz megoldás, hiszen a 16 bites értéknek elvileg ugyanazt kell jelentenie, mint a 24 bitesnek, még ha a két szám nem is egyezik meg. Vagyis a 16 bites értéket elvileg 1.5-tel kell felszorozni, hogy helyes pillanatnyi hangerőt kapjunk. De gyakorlatilag ez megintcsak nem így működik, a megegyező hangminőséghez már mindenféle exponenciálisokkal kell számolni. Ennek meg van a maga matematikája, anno vezetékes távközlésből tanultam ilyesmit, de már egy betűre sem emlékszem. :)
    • bunny #16
      Ööö, igen, átfogalmazok. A cikk író természetesen f*szságokat írt, a program -ahogy Zsenyka- is mondja kompatibilis formába hozza csupán a zenét, ami viszont hasznos.
      Amihez viszont szükséges a "varázslat", csak persze attól jobb nem lesz a hangminőség.
    • TheZsenyka #13
      Lényegében egy félreértésről van szó:

      "Az az újdonság, hogy a program a 16 bites "CD-zenéből" 24 bites "DVD-zenét" varázsol. "

      Ha ezt eltávolítjuk a cikkből, nyílvánvalóvá válik, hogy KOMPATIBILITÁSI problémákat küszöböl ki a szoftver, semmi mást nem csinál.
    • zakika #12
      meg egy kis hiba - ketszer van oda irva az MP1, a masodik az MP2

      esmeg egy, ami nem hiba, csak a szerzo kifelejtette - a bemenet csak wav lehet, tehat ha mp3 akartok DVDre, akkor hamarebb wav, utana meg egy konverzio :)

      valaki pedig a sg forumon kerdezte, hogy lehet megoldani mp3 DVDre ugy, hogy az asztali is felismerje... macerasan es minosegvesztessel
    • shabba #11
      Én szó szerint ezt olvasom a cikkben:
      "Az az újdonság, hogy a program a 16 bites "CD-zenéből" 24 bites "DVD-zenét" varázsol. Ennek köszönhetően tehát a DVD+Audio-lemez jobb végeredménnyel büszkélkedhet, mint az eredeti audio-CD"

      Vagyis kijelenti a végeredmény jobb lesz mint a forrás a konverzió után. Te ezzel egyetértesz? Mert szerintem ez egyértelmű megvezetés azon userek számára akik csak olvassák de nem látnak a dolgok mögé mert hiányosak az ismereteik.
    • Cat #10
      gondolom tudod hogy a hamisitott kinai DVDken sokszor moziban felvett kamerás felvételek vannak :D
    • bunny #8
      Azért nincs teljesen igazad, mert nem arról szól, hogy azt állítja milyen jól feljavítja a hangminőséget, hanem hogy megoldotta hogyan rakj úgy zenét a DVD-re, hogy azt sima asztaliban is lejátsz.
      A konverzióra pedig azért van szükség, hogy megfeleljen a DVD szabványoknak és így lejátsza az asztali.
      Szóval mielőtt fikázol talán nézz utána. Tudod az okos és az okoskodás közötti különbség ...
    • Cat #7
      sztm hülyén álltok hozzá
      az hogy sztárolják, az csak marketingszöveg
      nyilván aki mp3mat hallgat, az eleve nem a csúcsminőségre megy, szóval ez nem az audiofileket célozza, hanem azokat, akik vagizni akarnak vele hogy többszáz szám van egyetlen lemezen, vagy pl. kocsiba, ahol ugyis van menetzaj meg minden, de viszont fontos, hogy ne cipeljen az ember magával tucatnyi korongot
    • shabba #6
      Ez igen, ekkora baromságot. Vajon e remek program írója mikor adja ki következő remekművét, mondjuk potom $100-ért, ami pl. az interneten megtalálható pár száz kilóbites video streamekből csinál DVD vob-ot. És ugye az milyen jó is lesz hisz a varázslatos konverzió során a kockás, akadozó, kis bitrátájú streamből hirtelen HQ DVD minőségű anyagot kapunk.

      Megérdemel egy tarkónlövést az is aki ilyen programokat ír is kihasználja a tudatlan embereket és rajtuk próbál meggazdagodni. Az ilyen termékeknek talán nem kellene a reklám az SG oldalán.