Spencer

Conroe: a jelenlegi Pentium 4 processzorok utódja?

Az Intel 2-3 éven belül egy olyan újgenerációs asztali számítógépes processzorral fog előrukkolni, mely számos tekintetben a jelenlegi Pentium M chipek utódaiéhoz hasonló architektúrára fog épülni.

A cég tervei szerint a jelenlegi Pentium 4 processzorok esetében használatos NetBurst architektúra szépen lassan ki fog kopni a piacról, és idővel teljesen el is tűnhet. Az Intel legfrissebb ütemtervében felfedezhető egy Merom fejlesztési kódnevet viselő mobil processzor, mely egy a Baniasétól eltérő, teljesen új fejlesztésnek tekinthető architektúrára fog épülni.

Ez az elsősorban hordozható számítógépekben történő felhasználásra szánt újdonság rendkívül alacsony fogyasztással és relatíve magas működési frekvenciával fog rendelkezni. Itt jön be a képbe, a Conroe fejlesztési kódnevű processzor, vagyis a Merom asztali számítógépekbe szánt verziója. A Conroe a Meromnál magasabb órajelen fog üzemelni, azonban fogyasztása és ezzel együtt hőtermelése a lehető legalacsonyabb lesz, vagyis esetében az Intel a minél jobb hatékonyságra helyezi a hangsúlyt.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy az Intel pontosan milyen jövőt szán az előreláthatólag valamikor 2006-ban bemutatkozó Conroe-nak. Míg egyesek úgy vélik, hogy a Conroe rövid időn belül főszerephez fog jutni a Santa Clara-i székhelyű vállalat asztali számítógépes termékcsaládjában és kiszorítja majd a jó öreg NetBurst architektúrájú processzorokat, addig mások szerint a Conroe nem lesz több, mint az egyéb asztali Intel chipek egyszerű alternatívája.

Korábban arról lehetett hallani, hogy az Intel a jelenleg Nehalem kódnevet viselő processzorokkal kívánja leváltani a NetBurst architektúrájú chipeket. Az Intel eredetileg azt tervezte, hogy a Nehalem már 2004 végén meg fog jelenni a kereskedelmi forgalomban, azonban a Prescott tetemes késése miatt több mint valószínű, hogy az első Nehalem processzorok csak 2005-ben, vagy 2006-ban fognak bemutatkozni. Kérdés tehát, hogy az Intel milyen jövőt szán a Conroe-nak, illetve a Nehalemnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #10
    Hogy én is valamibe belekössek: honnan veszik ezeket az elbaltázott kódneveket? Én már a Kamaty-nál meg A Kati-májánál elvesztettem a fonalat, miért is nem lehet ilyen kódneveket használni mint P5, P6A-tól z-ig, P7 stb....

    Szerintem ez is valami marketing fogás. Vagy ezzel akarják megtéveszteni az iparikémeket?
  • dikki*yysw #9
    Nem nagyon lehet a jelenleginél nagyobb órajelre, ÉS nagyobb teljesítményre képes procit csinálni. Arany középút talán van, de a Netburst nagyon az órajelre ment rá.
    Namost majd ők is bevezetik a Preformance Ratinget? :D Mert a lámuser nem cseréli majd a 6 GHz-es prociját 4 GHz-esre, akár gyorsabb akár nem.
  • Pepito #8
    Figyeljetek meg, hogy ki fogjak talalni azt a tokozas tipust, amelynel a tok elein vannak a csatlakozok. Ebben az esetben a tok mindket oldalan el lehet vezetni a hot. Ezzel kozel meg lehet duplazni a disszipaciot.
  • Lacc #4
    Így van...sajnos. Bár ha jobban belegondolunk máshogy meg hogy lenne? Ha nincs pénz, minek fejleszteni? Csak a fejlődés kedvéért? Bahh...
  • Cat #3
    előbb el kell adni a prescottot, majd ha a visszatermelte a fejlesztési költségeit, akkor kiadják ezt
    manapság minden technológiát visszatartanak, marketingkönyvekben eleve bennevan, hogy csak olyan terméket szabad kiadni, amit utána könnyen lehet fejleszteni, kicsit módosítani, és ujként megint eladni...
  • Darth Sith #1
    érdekes. de ha már csinálják ezta procit és fejlesztik, ezt a kevesebb fogyasztásm, kevesebb hő dolgot mérnem rakják bele a prescott ba is?
    vagy az ennyire máshogy épül fel?