Berta Sándor

Többet hazudunk telefonon, mint e-mailben

Érdekes kérdésre kerestek választ a Cornell University kutatói. Amióta léteznek az elektronikus kommunikációs eszközök, azóta törvényszerű, hogy nőtt azoknak a "csatornáknak" a száma, amelyeken keresztül még többen hazudhatnak.

Nem tudni, hogy készült-e már hasonló hazugságvizsgáló felmérés, mindenesetre meghökkentő a valóság. Az emberek hazudnak. Vannak, akik tudatosan, vannak, akik csak "muszájból", de akadnak olyanok is, akik csupán füllentenek. Gyakorlatilag szinte minden ember hazudik. Ez tény. Füllentünk a munkahelyünkön, otthon és még ezernyi más helyen és szituációban. Gondoljunk csak például a közelmúlt eseményeire, hány és hány embert csaptak be kóklerek, szélhámosok, hamis tartalmú faxokkal és e-mailekkel. Gondoljunk csak napjaink közkedvelt társalgási fórumaira, a chatekre; hány, de hány ember használja őket és nem biztos, hogy mindegyikük minden pillanatban igazat mond. Pláne, ha például a kinézetük kerül szóba... S hiába van egy e-mail például digitális aláírással ellátva, köztudott, hogy az ördög sohasem alszik...

A felmérés végeredményéről a New Scientist nevű tekintélyes tudományos folyóirat számolt be. A kutatók által, 30 hallgató bevonásával, egy hetet felölelő felméréséből némileg meglepő eredmény körvonalozódik. Az emberek legtöbbször ugyanis a telefonban hazudnak, méghozzá 37 százalékos arányban. Ezt követte 27 százalékkal a szemtől-szembeni hazugság, és az úgynevezett Instant Messaging-ben (ICQ, chatszobák) a felhasználók 21 százaléka nem mondott igazat. Meglepő ugyanakkor, hogy a legőszintébbek az emberek az e-mailekben, ezekben ugyanis csupán a 14 százalék folyamodott egyik vagy másik "résztvevő" a hazugság "eszközéhez".

Az internetes fórumok kimaradtak a felmérésből, ám talán már senki sem lepődik meg azon az ajánláson, amit a szakemberek fogalmaztak meg: válasszuk a telefont, mert akkor derül ki a legkönnyebben, ha nem őszinték velünk szemben az emberek. A "mondjunk mindig igazat" ajánlás valahogy kimaradt az ajánlott "hazugságkivédő mechanizmusok" köréből. Lehet, hogy a kutatók elhallgattak előlünk valamit....?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RangeR #7
    Siramal: siralmas ...
  • RangeR #6
    Siramal cikk. Még jó, hogy nincs mobilom. Az emberek hazudnak. Nagyon könnyen nyomja ezt a dumát a tanulmány szerzője, gondolom, önmagából indul ki.Ahogy azt mondani szokás.
  • Darth Sith #5
    kihazudik? :)
  • Kange #4
    ez nagyon yoo :-D
    vajon mosthazudtam? :-DDDDDD