Rónai György

Újabb fejezet a 3Dmark03 csalások ügyében

A Futuremark 3DMark03-hoz megjelent legújabb b340 javítás után a Gainward szakemberei azzal vádolják a céget, hogy tudatosan letiltotta a GeforceFX grafikus processzorok egyes képességeit, amelyeket az nVidia új ForceWare 52.16 drivere tett lehetővé.

A Futuremark tegnap jelentette be az új patch-et a tesztprogramhoz, amely több hibajavítás mellett az utóbbiakban felfedezett driver csalásokat is igyekszik kiküszöbölni. Tero Sarkkinen, a cég marketing igazgatója szerint "Az új verzió objektív tesztelési lehetőséget biztosít a legújabb hardver és szoftver megoldásokkal. A felhasználóink így egy az egyben összehasonlíthatják a különböző gyártók termékeinek teljesítményét."

Mint ismeretes, néhány hónappal ezelőtt a Futuremark rávilágított bizonyos 3DMark03 specifikus optimalizációkra az ATI és az nVidia grafikus drivereiben. Ezek a kifejezetten a benchmarkhoz írt eljárások tiltottak, hiszen meghamisítják az eredményeket, amellett, hogy valós játékokban nem mutatnak teljesítménynövekedést. Így az egyes kártyák eredményei nem is összehasonlíthatóak. Ezek kiiktatása végett a Futuremark módosította a tesztprogramot, hogy a driverek ne ismerjék fel annak futását.

Amikor ez napvilágot látott, az ATI Technologies azonnal megígérte, hogy kiveszi a drivereiből az optimalizációkat, amelyek bizonyos shaderek sorrendjének felcserélésével pár százalék teljesítménynövekedést eredményeztek a képminőség változása nélkül. Ezt maradéktalanul teljesítette is a cég egy már megjelent Catalyst verzióban. Az nVidia azonban soha nem ígért semmit, illetve hivatalosan nem is ismerte el a csalásnak számító eljárásait.

A Santa Clara-i nVidia októberben jelentette be az egyesített fordítóját, amely már integrálva is lett az új ForceWare 52.16 drivereiben. Ezzel a megoldással a nagyobb teljesítmény érdekében még tovább optimalizálja a GeforceFX-ek Pixel Shadereit. Az nVidia állítása szerint a fordító eljárás a DirectX 9.0 eljárásokat optimalizálja az NV3X GPU-kon, és őszerintük ez minden alkalmazásnál automatikusan javítja a teljesítményt, és nem kivételez semmivel sem.

Több videokártya-tesztelő hardveroldal egybevágó eredményei szerint a GeforceFX 5950 Ultra eredményei jó 15 %-kal estek vissza az új 3DMark03 patch megjelenésével. A patch helyességét azonban több technikai specialista is megkérdőjelezi, nem meglepő módon azok, akik valamilyen formában elkötelezettek az nVidia termékei felé. A Gainward Europe GmbH egyik munkatársa például így nyilatkozott ma: "Az én információim szerint az b340 folt kiiktatja az nVidia új fordítóját. Így a fordító megoldás a CPU segítségével fut csak, úgymond szoftveresen, ezzel 20 % teljesítményt elvéve. Ez nem tükrözi a játékokbeli teljesítményt, és így rossz eredményeket mutat. Számomra a 3DMark03 egyre kevésbé mérvadó, és szerintem egyre több felhasználó fog inkább a játékokra, és alkalmazásokra támaszkodni."

Azonban a fentieket megcáfolandó, a teszteredmények nem a Pixel Shader teljesítmény visszaesését jelzik, hanem a Vertex Shaderét, mintegy 26,5 %-kal. Ezzel tehát meg is dőlt a fenti hipotézis, miszerint a patch bármit is változtatna a Pixel Shader működésén.

A tesztek szerint egyébként az ATI RADEON kártyák teljesítménye ugyanúgy alakul az új folt telepítése után is, tehát levonhatjuk a következtetést, hogy nincs semmiféle illegális optimalizáció már a jelenlegi Catalyst driverekben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [NST]Cifu #38
    Akkor miert eroltet a Valve egy speckon tuli feature-t a HDR-hez, amit "veletlenul" az ATI tud, de mas nem?

    Ezt hívják megtévesztésnek...
    Azt a bizonyos "speckó" featurét még az elött rakták be a HDR-be, mielött megtörtént volna a tender a HL2 bundle-hoz. Tudnillik még szeptemberben az ATi és az nVIDIA is szerződést szeretett volna ahoz, hogy kártyáikhoz csomagolhassa a HL2 full változatát. Az ATi 7 milliót ajánlott, és ő nyert. Illetve mégse, mivel ugye a HL2 csúszik, így csak egy kupont tud a 9600SE/9600XT/9800Pro és 9800XT kártyáihoz csomagolni, amely tulajdonosa jogosult egy teljes HL2-re. EMIATT FIZETETT AZ ATI 7 MILLIÓT, ÉS NEM AZÉRT, HOGY BÁRMIFÉLE ELŐNYT ÉLVEZZEM A KÁRTYÁJA! Ráadásul a VALVe küzd azért, hogy a HL2 jól fusson az FX kártyák alatt is, emiatt is dolgozták ki a HDR FX-et. Figyeled, NEM az nVIDIA, hanem a VALVe!

    Szóval nem kellene rémhíreket terjeszteni...
  • [NST]Cifu #33
    Valóban nem beszéltek csalásról. Mivel az ilyenek mindig csontra butitott grafikával "élvezték" a játékot, nekik tökmind1 volt...
  • Borg #32
    "Anno quake3-al mért mindneki, és senki nem beszélt csalásról. "

    Na ez azért nem teljesen igaz, UGYE ;)
  • IrkaBirka #30
    Ki mondta, hogy ne egy fasza játékot használj a méréshez? Ki mondta, hogy a futuremark-al fogsz játszani a hétvégén.
    Anno quake3-al mért mindneki, és senki nem beszélt csalásról. A 3dmark programozói pedig jók (írj jobbat ha tudsz)
    És még valami csibék: miért hisztek olyanknak akiknek célja van vele, hogy Te higgyél neki...
  • ollie #29
    Sajnos ennek az lesz a vége, hogy meg fog halni a Futuremark, mert előbb utóbb senki sem fog hinni nekik, pedig nem is az ő hibájuk. És sajnos mi meg lassan egy tesztprogramnak sem fogunk tudni hinni, csak az éppen frissen megjelenteknek. Viszont így meg lassan minden tesztprogram készítő csapat fel fog hagyni a fejlesztéssel, mert csak nagyon rövid idő az, amig hitelesek a teszteredmények.
  • gonosz #28
    amugy a legnagyobb csalast a 2001 -es 3dmarkkal kovettek el. a gf4ti -k a nature tesztben egyik driverrol a masikra felugrottak 40 fps-rol 70-80 -ra.. a kesobbi anti-detect scripttel ez szepen vissza is maszott. mar ott is lenyestek a fel scene-t a renderbol es hoztak ki a 9700-t szorongato pontszamokat aminek a fele sem igaz. a 2003-al csak folytatjak a hagyomanyt.
  • gonosz #27
    az osszehasonlitas nem fair, a radeon ddr a gf2 ellenfele volt, a gf2ti kesobbi es gyorsabb kartya. annak az ellenfele a radeon7500 volt..
  • NeoMaN #25
    Ja, és a #16-osban az igazság. Aki ezt még nem ismerte fel az évek alatt, az vagy buta vagy már megette az agyát a fogyasztói társadalom parasztvakító rákfenéje....
  • NeoMaN #24
    Én nem vagyok semmilyen FAN, nvidiám van , de sztem is az ATI most a jobb.
    VISZONT: amit a futuremark művel a nevetséges markjaival, drivecsítkiiktató paccsaival az az igazi LOL.
    SOHA nem hittem, és ezek után sem hiszek nekik, és fenntartom a véleményem miszerint: kurvára nem tudnak programozni. Ha majd egy SWEENY vagy egy CARMACK mond valamit azt elhiszem. Lehet, hogy optimalizál az nvidia, de a többi gfxchip gyártó is ezt csinálja.
    Tiszta LOL az egész 3dmark úgy ahogy van. Tessék szépen gamekon kiprószálni a karikat oszt kész.
  • [HUN]PAStheLoD #22
    3dMArk elmehet jó messze tesztelni...