Berta Sándor

Internetes csalókat vettek őrizetbe Amszterdamban

Nagyszabású rendőri akciót tartottak a holland városban, a foganatosított intézkedések során 52 személyt tartóztattak le. A rendőrség azzal vádolja őket, hogy részt vettek az úgynevezett "nigériai kapcsolat" csalássorozatban.

Mint ismeretes, ebben az évek óta tartó bűncselekményben mit sem sejtő internetezőktől csalnak ki különböző emberek kisebb-nagyobb összegeket. Ennél a csalássorozatnál a felhasználóknak olyan e-maileket küldenek, amelyekben arra kérik őket, hogy egy politikailag vagy gazdaságilag rossz helyzetben lévő országot segítsenek az adományukkal. Az emberi hiszékenység még mindig nagy úr...

A Hollandiában letartóztatott bűnbanda Robert Meulenbrock, az amszterdami államügyészség szóvivője szerint "több millió eurót" csalt ki az emberektől. Az óriásrazzia során a nyolcvan rendőr 23 lakást kutatott át és lefoglaltak több számítógépet, hamisított igazolványokat és 50 ezer euró készpénzt. Az akciónak volt egy személyi sérültje is: az egyik bandatag, a letartóztatása elől úgy próbált menekülni, hogy kiugrott a harmadik emeleten lévő lakás ablakán. A letartóztatottak nevét egyelőre még nem hozták nyilvánosságra. A rendőrség azonban annyit elárult, hogy az őrizetbe vett személyek többsége nigériai állampolgár.

A "nigériai kapcsolat" nevű bűncselekmény-sorozat egyébként már esztendők óta tart és sajnos mindig vannak olyan jóhiszemű, segíteni akaró emberek, akiket az elkövetők be tudnak csapni. Korábban, az 1990-es években még levélben és faxban kértek adományokat, ma már az e-mailes kéregetés van divatban. Az elektronikus levelek fő jellemzője, hogy szinte kivétel nélkül mindegyikben nagybetűkkel írják a szöveget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtisH #7
    Aki egy kicsit is elgondolkodik az ilyen ajánlatokon az rájöhet, hogy _nagyon_ nincs arányban a "befektetett" összeg a nyereséggel.
    Egyébként erre az esetre tökéletesen igaz: okos ember más kárán tanul, a hülye a sajátján sem...


    "Na most én mit tanítsak az én gyerekemnek??? Akin tudsz gázolj át?"
    Nem kell azt tanítanod, megtanulják saját maguk az életben, mert különben nem jutnak előrébb. Sajnos...
  • maggi #6
    jahh, egyszer en is nekifogtam, egynek valaszoltam, bizonyossagokat kertem (vmi 30 mil. dollart akart "ado" nelkul kivenni mittomenhonnan). mondtam hogy tudok modszert ra s kuldje stb. s a vegen kisutottek hogy ahhoz hogy a 30 mil. dollart kivegye a bankbol kell meg 30e -t fizetni (letetdij). faxokat kuldtek a letetpapirokrol (egy egesz nagy koteg). stb. a gubu az, hogy a 30 mil -bol nem futja 30e-re ? asztan abbahagytam, tul sok volt az ellentmondas.
  • Cat #2
    magyarok is beszopták ezt a nigériai virust

    http://www.index.hu/tech/jog/mancs1205/
  • AtisH #1
    Biztos nigériai volt aki kiugrott, mert valszeg otthon földszintes házban lakott.:-)))