Spencer

WiMax: 70 Mb/s-os vezeték nélküli technológia

A WiMax-ként ismert nagy hatótávolságú vezeték nélküli szélessávú technológia révén relatíve egyszerű módon tovább növelhető a broadband internet eléréssel rendelkező otthonok száma, azonban a WiMax széles körben történő elterjedésére előreláthatólag még éveket kell várnunk.

Amilyen jelentős sikereket ért el a Wi-Fi az elmúlt egy-két évben, legalább olyan komoly sikerekre számíthat a WiMax az előttünk álló öt esztendőben - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Sean Maloney, az Intel egyik alelnöke a kaliforniai San Josében megrendezett Wireless Communications Association konferencia keretein belül. Maloney elmondta, hogy a WiMaxot elsősorban ott fogják majd alkalmazni, ahol a hagyományos vezetékes szélessávú technológiák bevezetése túl költséges és bonyolult lenne.

A hatvanhét céget magába tömörítő WiMax Forum tavaly januárban fogadta el a 802.16-os vezeték nélküli szabványt, vagyis magát a WiMax-ot (Worldwide Interoperability for Microwave Access). A WiMax hálózatok maximum 50 kilométeres körzetben legfeljebb 70 Mbit/s sebességű adatátvitelre képesek. Szakértők szerint a WiMax mind a DSL (Digital Subscriber Lines), mind pedig a kábelnetes megoldásoknál olcsóbb lehet, hiszen esetében nem kell kábeleket lefektetni, a vezeték nélküli infrastruktúra kiépítése pedig rendkívül olcsó. Ezzel együtt a WiMax manapság még nem realitás, hiszen egyelőre még az első WiMax kompatibilis chipek sem készültek el, noha a gyártók komoly fejlesztéseket folytatnak ez ügyben.

A világ legnagyobb chipgyártójaként jegyzett Intel várhatóan az idei esztendő második felében kezdi meg 802.16d szabványú első WiMax mikrochipjének tömeggyártását. A WiMax antennák kültéri telepítése várhatóan 2005 első felében fog megkezdődni, az első beltéri antennákat pedig valamikor 2005 második felében helyezik majd üzembe. Az Intel a WiMax-ra egyébként a Wi-Fi egyfajta kiegészítéseként tekint. Mint ismeretes, az Intel tavaly tavasszal indította útjára a Centrino notebook platformot, mely egyrészt a Pentium M processzorra, másrészt pedig a Wi-Fi technológiára építkezik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • SuD #2
    ez már közelít az átlagos LAN sebességhez...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    50 km .. hát ez már teccik erre beruházok ;]