Rónai György

Integrált Wi-Fi a Grantsdale chipkészletben

Az Intel megerősítette azon értesüléseket, miszerint a következő generációs Grantsdale kódnevű chipkészletébe WLAN támogatást is beépít majd. Ez a lépés sok felhasználó számára nagy előnyökkel jár majd, azonban több olcsó WLAN megoldásokat gyártó cégnek a véget jelentheti.

A Reuters hírügynökség szerint Paul Otellini még egy novemberi gyűlés folyamán erősítette meg a hírt, azonban egyéb technikai paramétert egyelőre nem árult el. Annyit lehet tudni mindössze, hogy a chip valószínűleg nem fog Wi-Fi rádiót tartalmazni, tehát mindenképpen szükség lesz még egy kiegészítő kártyára is. Ez az integrált megoldás azonban mindenképpen olcsóbban fog kijönni, mint egy hagyományos Wireless LAN kártya.

Az Intel Grantsdale-P chipkészlet 533 és 800 MHz-es Quad Pumped Bust fog támogatni az LGA775 processzorok számára, valamit a kétcsatornás memóriavezérlő akár 533 MHz-es DDR memóriákkal is elbír majd. Az integrált Intel Extreme Graphics 3 mag akár két képernyős megjelenítést is támogat, ezenkívül PCI Express x16 port is lesz a videókártyák számára, valamint 4 PCI Express x1 a bővítőkártyáknak. A chipsetben integrált Azalia hangkeltő is lesz, és akár 4 Serial ATA-150 merevlemezt is köthetünk rá. Az Intel tervei szerint a Grantsdale-GV és a Grantsdale-GL a költséghatékony megoldásokba, míg az Alderwood chipkészlet a high-end PC-kbe készül, de arról azonban egyelőre nincs hír, hogy ezekből melyikben lesz integrált WLAN.

Marvin Burket az nVidiától 2003 folyamán még azt mondta, hogy az ő integrált WLAN chipkészletük is megjelenik az év végéig, azonban tőlük egyelőre semmi híre ilyen fajta MCP-nek. A VIA és a SiS terveiben ugyan egyátalán nem szerepelt eddig integrált WLAN chipkészlet, azonban az eddigi példákból kiindulva valószínűleg ők is követni fogják az Intelt.

Az integrált Wireless LAN mindenképpen olcsóbbá és egyszerűbbé teszi majd a kábelnélküli hálózatok kiépítését, sőt, ha még nagyobb számban elterjed, az valószínűleg az Intel Centrino eladásokat is megnöveli majd, mivel ezekben a notebookokban már most van integrált WLAN szolgáltatás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!