JohnnyCage

Új, nagyhatótávolságú drótnélküli hálózati szabvány a láthatáron

Elsősorban a ritkábban lakott területeken lehet népszerű az a WiMAX drótnélküli szabvány, amely közel 50 km-es hatótávolságot ígér, és elérést biztosít a DSL, illetve kábeles hozzáféréssel nem rendelkező felhasználók számára.

A World Interoperability for Microwave Access (WiMAX) Forum által népszerűsített 802.16 és 802.16a drótnélküli hálózati technológiák olyan megoldásokat testesítenek meg, amelyek vezetéknélküli internetes hozzáférést biztosíthatnak a kiesőbb területeken élő, DSL- és kábeles eléréssel nem rendelkező felhasználók számára.

A WiMAX névvel illetett IEEE 802.16 és 802.16a szabványok közel 25 kilométeres hatósugárral rendelkeznek, legnagyobb elérhető adatátviteli sebességük pedig 70 mbps, amelyen a hálózatra kapcsolódó felhasználóknak osztozniuk kell. A .16a változat a 802.16 módosított változata, amelyet az IEEE az idei évben fogadott el. A módosított specifikáció az eredeti 10 GHz - 56 GHz-es tartománnyal szemben a 2 GHz - 11 GHz-es frekvenciasávot használja, lehetővé téve ezzel Wi-Fi csomópontok létesítését is a WiMAX hálózaton belül.

A technológia elterjedésében kulcsfontosságú szerepet fog játszani, hogy a vezető gyártók elfogadják-e általános MAN (Metropolitan Area Network - Városi Hálózat) szabványként a specifikációt. A chipóriás Intel az elmúlt hónapban mindenesetre a 802.16/16a alkalmazása mellett döntött, amely kétségtelenül komoly siker a technológiát népszerűsítő, és a megoldások problémamentes együttműködését vizsgáló WiMAX Forum számára.

Mint Jeff Orr, a Wi-Fi és MAN eszközöket gyártó Proxim termékmenedzsere elmondta, az első IEEE 802.16 és .16a chipkészletek a tervek szerint a jövő évben jelennek meg, a megoldás szélesebb körű elterjedése pedig 2005 első felére várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!