Spencer

LightScribe, a HP új CD-DVD címkézési technológiája

A Hewlett-Packard rájött arra, hogy sokaknak elege van már a frissen megírt CD és DVD lemezeik alkoholos filccel történő címkézéséből, éppen ezért kifejlesztett egy olyan új címkézési technológiát, mely egyszerűen az optikai meghajtók lézerfényét használja fel.

A LightScribe névre keresztelt technológia a megfelelő LightScribe réteggel ellátott írható CD-k és DVD-k felső részére nagy felbontású, kontrasztos feliratokat és grafikákat képes készíteni. A felhasználóknak nincs más dolguk, mint a lemezek adatokkal történő megtöltését követően a diszkeket fordítva visszatenni a meghajtóba, majd pedig elindítani a címkézési folyamatot.


A Hewlett-Packard munkatársai elmondták, hogy amennyiben minden jól megy, akkor a LightScribe kompatibilis optikai meghajtók és lemezek hat hónapon belül világszerte megvásárolhatók lesznek. Tudni lehet, hogy az eddigiekben már számos nagy hardvergyártó cég, így többek közt a Hitachi-LG, a Toshiba, a Mitsubishi, a MicroVision, a Moser Baer India és a Sonic Solutions is megvásárolta a technológia licenszjogait. A Hewlett-Packard állítása szerint a LightScribe kompatibilis DVD-írók mindössze tíz dollárral lesznek drágábbak hagyományos társaiknál, a LightScribe réteggel ellátott írható lemezek ára pedig csak néhány centtel lesz magasabb, mint egyszerű társaiké.


A teljes nevén LightScribe Direct Disc Labelingnek nevezett technológiát a Hewlett-Packard először a napokban Las Vegasban megrendezett CES (Consumer Electronics Show) szakkiállításon mutatta be, ahol is szó esett többek közt arról, hogy kifejlesztésében a vállalat Imaging and Printing, valamint Personal Systems részlegei vettek részt. Az elmúlt időkben rengeteg olyan felhasználói visszajelzést kaptunk, mely a filctollal és egyéb más módokon történő lemez címkézés kényelmetlenségével és nehézségeivel volt kapcsolatos, ezért úgy döntöttünk, hogy orvosoljuk a problémát - nyilatkozta Kent Henscheid, a LightScribe projekt egyik vezetője, aki szerint az új technológia nem csak a PC-s, hanem az asztali CD és DVD termékekben is hamarosan meg fog jelenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mr_Rob #25
    Szerintem ez kurvajó! Ha időben piacra dobják, akkor vevő vagyok rá! :-)
  • MaDFoX #23
    :D Asszem csinalok olyan progit mindjart ami kepet ir a lemezre (egyenlore a jo felere) most is lehet letni meddig irt az iro, szoval kb yamaha-s megoldast lehetne berhelni szoftverbol is - egeszen ujszeru adatiras =D , ha valahogy sikerul osszehoznom free lesz az tuti ;)) DE kivancsi leszek hogyan lehet megkerulni azt hogy az iro ne szoljon a hibas szektorrol a lemez masik felen (mert nyilvan nem fogjak megcsinalni hogy "csak ugy" irkaljon ra vki)
  • Darth Sith #22
    Ez tetszik, ez jó cucc. :)
  • envagyok #21
    Szerintem ez nem író kérdése hanem firmware vagy software.Magyarul ezt kis barkácsolással barki megteheti az írójával.Amúgy ha elolvassátok a cikket,nem is a hardver részleg készítette ezt el.
    Remélem meghackelik majd az eljárást.
  • szurmakotium #19
    sorry, "és lemezek" felett elsiklottam ...

    Lécci, töröljétek a hozzászólásom ...
    ;)
  • KM #17
    A két lemez között megtalálod a választ. Írkálás előtt inkább el kellett volna olvasni a cikket...
  • szurmakotium #16
    hát ez tök nagy ötlet !
    nekem tetszik, csakhogy ..

    ezek szerint valami gurigába csomagolt, 60 Ft-os total NONAME üres DVD t vagy cd-t kell használnom ?

    Már csak azért kérdezem mert ugye jelenleg a márkásabb lemezek (ritektdkmaxellstb) teteje logózva va az adott cég logojával + van amelyiken promo szöveg is akad ...

    vagy majd speciálisan gyártanak olyat aminek a teteje blank ?
  • PLaci #14
    Állatok! :-)
  • ollie #13
    őőőőőőőőő
  • droland #11
    "Ez legalább olyan hülyes kérdés, mint az, hogy hova lesz azoknak a lyukaknak az anyaga, amit a CD-író éget a felületbe az adatok felírása közben :-))
    Gondolkozz már :)"

    Ez nem hülye kérdés. Teljesen jogos. Ugyanisan arról van szó itten, hogy amikor a CD ír, és lyukat vág a lemezen (ugye így megyen rá sok adat egyetlen egy lemezre, több milliónyi), akkor a kilyukadt lemez oldalán, ahová megyen az adat, egy ugynevezett lyukgyűjtő helyre gyűjti a cd író ezeket a hulladékokat. Természetesen ezt csak az újraírók tudják, ezért tudnak törölni egy cdrw lemezt, mert ekkor a lyukgyűjtőbe nyúlnak és onnan visszatömik a cdrw lemezen a kilyuggatott lyukakat...

    Ilyen eccerű ez kérem szépen, csak érteni kéne hozzá...