JohnnyCage

Csökkenti DVD-ROM gyártókapacitását a Lite-On IT

A tajvani Lite-On IT, amely a világ legnagyobb DVD-ROM és CD-RW meghajtó gyártója, a napokban bejelentette, hogy a magas licenszdíjak miatt a jövő évben csökkenteni kívánja a DVD-ROM modellek gyártási mennyiségét.

A gyártó szerint az elmúlt időszakban jelentősen lecsökkent a DVD-ROM meghajtók szerződéses ára, miközben a legyártott készülékek után fizetendő licenszdíj mértéke nem változott. Amennyiben a DVD-ROM meghajtók ára a közeljövőben tovább csökken, a Lite-On IT, és szinte az összes tajvani DVD-ROM gyártó is igen nehéz helyzetbe kerülhet.

A DVD-ROM meghajtó technológia után fizetendő licenszdíj mértéke jelenleg 10 dollár készülékenként, ami hozzávetőleg a meghajtó szerződéses nagykereskedelmi árának egyharmada. A magas licenszdíj eredményeként a tajvani gyártók az utóbbi időben egyre elenyészőbb haszonnal tudták gyártani a készülékeket, mondta Michael Gong, a Lite-On IT optikai meghajtók részlegének menedzsere.


A Lite-On IT az egyre kedvezőtlenebbé váló körülmények miatt a jövő évben mintegy 3 - 5 százalékkal csökkenteni fogja a DVD-ROM meghajtók gyártási mennyiségét, és inkább a CD-RW/DVD-ROM kombinált készülékek piacára összpontosít majd. A társaság 2003-ban összesen 40 millió darab optikai meghajtót tervez leszállítani, amelyből 15 millió CD-ROM, 10 millió CD-RW, 6 millió CD-RW/DVD-ROM kombó, 6 millió - 6,8 millió DVD-ROM, 3 millió pedig egyéb változat lesz. A DVD meghajtók alig egyharmada lesz azonban asztali számítógépekbe szánt "félmagas" változat, a többi notebookokhoz készített vékony kialakítású modell lesz.

A Lite-On IT a közelmúltban kezdte meg a CD-RW/DVD-ROM kombinált meghajtók gyártását. A társaság jelenleg a Fujitsu-Siemens Computers, illetve Gateway cégeknek szállít ilyen modelleket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NasaTm #1
    Tudja mar valaki melyik technologia lesz eletkepes ?
    A plusos vagy a minuszos ?