JohnnyCage

Várhatóan nem emelkedik az írható CD-k ára

Az írható CD-k döntő többségét gyártó, vezető tajvani gyártók nem tervezik számottevően emelni a lemezek árát a jövő év első negyedében. Ezzel egyidőben viszont általánosan elterjednek a 8-szoros sebességgel írható DVD-k.

Tajvan három legnagyobb optikai lemezeket gyártó cége, a CMC Magnetics, a Prodisc Technology, és a Ritek a jövő év első negyedében nem kívánja emelni a CD-R lemezek nagykereskedelmi árát. A három cég az idei évben több alkalommal is megemelte árait, így az év elején még hozzávetőleg 0,11-0,12 dollárba kerülő CD-R lemezekért jelenleg már 0,20-0,22 dollárt fizetnek a szerződéses megrendelők.

A CD-R lemezek árának folyamatos emelkedését a globális igény dinamikus növekedése váltotta ki. A vezető tajvani gyártók jelenleg 25-30 százalékos árréssel értékesítik CD-R lemezeiket.

A társaságok a CD-R gyártósorok egy részét a közelmúltban DVD+/-R lemezek előállítására állították át a növekvő piaci keresletnek megfelelően, de a szakértők szerint hiány egyelőre semmiképpen nem várható az írható CD-kből.

2004 első negyedében várhatóan a másodvonalbeli tajvani gyártók, mint a GigaStorage, a Lead Data, a Daxon Technology, és a Nan Ya Plastics is megkezdik a 8X sebességgel írható DVD+R és DVD-R lemezek nagymennyiségű előállítását. A vezető gyártók az elmúlt hetekben már megtették ezt a lépést. Mivel azonban az új változatok kiadása jelentős fejlesztéseket tesz szükségessé, a kisebb cégek csak később tudnak csatlakozni, kihasználva a vezető gyártók tapasztalatát.

A szakértők szerint egyelőre a vezető gyártók is meglehetősen magas hibaszázalékkal gyártják a 8-szoros DVD+/-R lemezeket, és a társaságok csak a jövő év első negyedében fogják elérni az elfogadhatónak számító 95-99 százalékos hozamot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Punker #14
    amúgy nem arról volt szó hogy ha belépünk az eu-ba akkor megszüntetik ezt a rohadt matricát?
  • Punker #13
    én artisjus-t eddig csak az újraírható lemezekért fizettem és ezután se fogok fizetni az tuti.....
  • TeszteloPontHu #12
    Lehet, én csak tippeltem.
  • izb #11
    Van az 36 ft is,amit az artijus elkér!
  • Gabest #7
    Az írható dvd árának csökkenésével párhuzamosan mikor fog a matrica ára is mérséklődni? Egy éven belül könnyen olyan helyzet állhat elő, mint a benzinnél, több lesz rajta a sarc, mint amennyit magában ér...
  • Chappy #6
    Legyen olcsó a CD!!!
  • TeszteloPontHu #5
    Szerintem pedig teljesen világos: a 20-22 centes ár a gyári ár (ez kb. 45-50 Ft), azaz ebben már benne van a 25-30%-os árrés. A többit az általad felsoroltak teszik rá, de valószínűleg az általad említett 80 Ft-os CD 1-2 lépcsőt kihagyott (lévén maga az Artisjus kér asszem kb. 20 Ft-ot CD-ként), 10 Ft-ért pedig senki sem szállítja ide, árulja stb.
    Egyébként ez nem csak a CD-nél van így, hanem szinte minden terméknél. A gyártó 10-20%-os hasznot hajt (vagy annyit sem), míg pl. a kereskedő haszna sokkal nagyobb lehet. Ezért kell kereskedéssel foglalkozni és nem gyártással. :)
  • Darth Sith #4
    az egy dolog hogy megvganbnak számlálva, de ha veszel nekem egy DVD írót, áttérek rá. :)
  • Surranó #2
    Nem értem. Az általam ismert legolcsóbb lédig cédé is minimum 80 huf-ba (35 cent?) kerül. Most akkor ez 25-30%-os árrés, vagy az az árrés már a 20-22 centben van benne, és a nagyker, kisker, vám, imperialista pluralista kapitalista monopolista szélsőezaz tesz rá még 50-200%-ot?
  • [HUN]PAStheLoD #1
    elfogadható 95-99 % os hozam.. énis elfogadnám..