JohnnyCage

Ritek: Emelkedhet a CD-R lemezek ára

A tajvani Ritek szerint könnyen elképzelhető, hogy az írható CD-R lemezek ára emelkedni fog márciusban. Hogy ez valóban megtörténik-e, az a társaság szerint elsősorban a kereslettől függ.

Gordon Yeh, a Ritek vezérigazgatója úgy véli, elsősorban a piaci kereslettől függ, hogy lesz-e áremelkedés a közeljövőben a CD-R lemezek körében. A társaság a közelmúltban elérte CD-R gyártókapacitásának felső határát, így az esetleges, újabb rendeléseknek már nem tudna eleget tenni.

A CD-R lemezek másik nagy tajvani gyártója, a CMC Magnetics szintén az árak kisebb mértékű emelésére készül. A társaság a közeljövőben várhatóan mintegy 0,20 dollárt fog elkérni minden egyes CD-R lemezért.

A Ritek viszonylag szűkös CD-R gyártókapacitásának fő oka azt, hogy a társaság folyamatosan átállítja gyártósorait DVD-R és DVD+R lemezek gyártására. A társaság jelenleg 79 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a DVD+R lemezek piacán, az egyelőre jobban fogyó DVD-R lemezeknek pedig 20 százaléka készült a társaság gyártósorain, mondta Yeh. A vezető szerint az írható DVD lemezek iránt egyelőre kisebb piaci kereslet mutatkozik, mint a társaság várta. A társaság az idei évben 40 százalékos részesedést szeretne elérni a kétféle írható DVD lemez egyesített piacán.

Yeh szerint a CD-R lemezek piaca a DVD-k térhódításával sem fog hirtelen visszaesni, mivel a CD-R lemezeket elsősorban számítógépes adatok tárolására alkalmazzák a felhasználók. Az írható DVD lemezek legnagyobb része egyelőre szórakoztatóelektronikai eszközökben kerül felhasználásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #3
    Azért úgy örülök, hogy vannak még ilyen oldalak, ahol ilyen komoly és nagy emberek ilyesmi kijelentéseit elolvashatom. Amilyen hülye vagyok, magamtól arra, hogy a kereslettől függ, sose jöttem volna rá. Még arra is előbb gondoltam volna, hogy drágább gyártani a kerek dolgokat, mivel a huszonXedik században minden elszögletesedik! De örülök! :)