JohnnyCage

Tovább csökken a CD-RW és kombó meghajtók ára

A CD-RW újraíró, illetve kombinált DVD-ROM/CD-RW meghajtók ára drasztikusan lecsökkent 2003 eleje óta, és egyes modellek szerződéses darabára közel 50 százalékot zuhant az időszakban.

Az 52-szeres sebességű CD-RW újraíró meghajtók szerződéses darabára a második negyedév elejére 35 - 40 dollárra csökkent, noha a készülékek ára az év elején még 50 - 60 dollár körül mozgott. Júniusra a legolcsóbb meghajtók ára 28 dollár környékére zuhant, amely közel 50 százalékos csökkenés az év eleji árszinthez képest, állítják egyes ipari hírforrások.

A kombinált DVD-ROM/CD-RW meghajtókért az OEM szerződéses megrendelőknek jelenleg 50 dollár körüli darabárat kell fizetniük, amely szintén jóval alacsonyabb ár, mint a második negyedév elején regisztrált 60 - 70 dolláros szint. A kombinált meghajtók árcsökkenésének egyik oka az, hogy számos gyártó a második negyedévben kezdte meg az ilyen készülékek gyártását, így a szegmenst egyre jobban kiéleződő konkurenciaharc övezi.


A zuhanó árak miatt a legtöbb tajvani szerződéses gyártó a korábban vártnál jóval alacsonyabb bevételre számít az idei év első felében. A második negyedéves bevételeket ráadásul tovább rontja a tradícionálisan gyenge időszakban érezhető keresletcsökkenés, amely majd csak a nyár végén, az iskolakezdési időszakkal ér véget.

Az optikai meghajtókat gyártó tajvani cégek jelenleg elsősorban a DVD meghajtóktól várják bevételeik növekedését. A tajvani gyártók többsége azonban még csak a masodik félév elején kezdi meg a DVD újraíró meghajtók tömegtermelését. A Quanta Storage, BenQ, és Lite-On IT cégek az év második felében azonban egyenként kevesebb, mint 100 ezer ilyen készüléket fognak legyártani havonta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!