Berta Sándor

Nyílt forráskódú szoftverek Stájerországnak

Európai projekten belül jut nyílt forráskódú programokhoz Stájerország. A tartomány a "Szabad szoftverek használata a kis- és a középvállalkozások munkájában" nevű Európai Uniós projekt keretein belül jut a nem mindennapi karácsonyi ajándékhoz.

Persze ebben a dologban van egy kis csavar. Siegfried Vössner, a grazi tudományegyetem professzora ugyanis azt kutatja majd, hogy mennyire alkalmazhatók a jövőben a nyílt forráskódú szoftverek Stájerországban. Vössner professzor a jövőben többek között az alternatív szoftverfejlesztési és -üzemeltetési lehetőségeket vizsgálja.

Egy önálló laboratóriumban egy példavállalat információtechnológiai beruházásainak és koncepciójának hatásait fogják szimulálni. A tudományegyetem cégvezetési és szervezési munkacsoportjával és az iData vállalat szoftverfejlesztőivel közösen egy éven belül el akarják készíteni a kis- és a középvállalkozások információtechnológiai (IT) koncepciómodelljét.

Mióta a különböző Linux-disztribúciók elérhetők a piacon, egyre nagyobb a cégek érdeklődése az alternatív, szabad szoftverek iránt - nem utolsósorban a költségek csökkentése miatt. Ráadásul ezek a programok mára a különböző Windows operációs rendszerek egyik legnagyobb ellenfeleivé váltak. Az IT-alkalmazásokra költött összegek évről-évre nőnek, ma már gyakran elérik a forgalom 7-8 százalékát is.

Vössner szerint a projekt célja, hogy megvizsgálják azt is, hogy a nyílt forráskódú szoftverek alkalmazásával mennyire csökkenthetők egy-egy cég költségei. Így tehát, ha áttételesen is, de szabad szoftverekhez juthat Stájerország.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!