dikkma

Az üzleti szféra még bizonytalan a 2.6-os kernellel kapcsolatban

Bár az új kernel megjelenése a küszöbön áll, a vezető disztribúciók egyelőre óvatosak. A piacvezető Red Hat például még legalább egy évig nem tervezi az új rendszermag beépítését a vállalatoknak szánt termékeibe.

A Red Hat a múlt héten mutatta be az üzleti célú felhasználásra szánt legújabb termékét, a 2.4.21-es kernelre épülő Red Hat Enterprise Linux 3.0-t. A vállalat termékciklusa 12-18 hónap, így a 2.6-os kernelre épülő 4.0-ás verzó megjelenése nem várható 2005 előtt.

A kiadás előtt álló új rendszermag rengeteg fejlesztést és optimalizációt mondhat magáénak - nagyobb teljesítményt, biztonságot és jobb skálázhatóságot, hogy csak néhány példát említsünk - az üzletfeleknek egyelőre mégis meg kell elégedniük a régebbi változattal. Hogy csökkentse a régebbi verzió miatti lemaradást, a Red Hat a 2.6-os kernel számos fejlesztését átemeli a 2.4-es kiadásba.

"A 2.6 egyszerűen még nincs kész" - nyilatkozta Brian Stevens, a vállalat alelnöke.

Hasonló véleményen van a legfőbb rivális, a német SuSE is. "Az új kernel számtalan változtatáson ment keresztül, és ez új hibák forrása is lehet" - nyilatkozta a SuSE technikai igazgatója. Ugyanakkor a 2.6-os kernelre épülő SuSE Linux Enterprise Server 9.0 már 2004 második felében várható. Bár sok más Linux-disztribúció létezik, a szerverek piacának jelentős hányada a Red Hat és a SuSE kezében van.

A kevésbé konzervatív ügyfeleknek nem kell azonban messzire menniük, ha az új rendszermagra épülő megoldást szeretnének. A Red Hat a Fedora nevű projekt keretein belül kezdte el a 2.6-os kernellel kapcsolatos munkálatokat, míg a nemrégiben debütált - asztali felhasználásra szánt - SuSE Linux 9.0 opcionálisan már tartalmazza azt a haladó felhasználók számára.

"Időbe tellik, amíg megbizonyosodhatunk a 2.6-os kernel stabilitásáról. Az "ablakos" társadalom csak egy hibára vár, amit kihasználhat a Linux ellen" - mondta egy elemző.

A felhasználók kegyeiért folytatott harc idővel egyre kiélezettebbé válik. A Linuxot sokan hajlamosak leírni, mondván a piacon egyeduralkodó Windows trónja megdönthetetlen. Az IDC piackutató intézet felmérései szerint a Microsoft 2002-ben 93.8%-ra növelte részesedését az asztali, és 55.1%-ra a szerveroldali operációs rendszerek terén. Csakhogy a Linux is növelni tudta részesedését, 2002-ben a szerverek 23.1%-án, az asztali számítógépek 2.8%-án futott Linux operációs rendszer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • b #1
    hmmm, én is 2.4.21-est használom. úgy tűnik az az egyik legjobb évjárat.

    no persze peccselgetni kell keményen.