Spencer

A Linux meghódítja az asztali PC-ket is?

Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy a szerverek piacát a közelmúltban meghódító nyílt forrású operációs rendszer, a Linux jövőre már az asztali számítógépek szegmensében is jól fog szerepelni.

Mindezt alátámasztja, hogy az IBM, a Sun Microsystems, a Hewlett-Packard és a Dell nagyon komoly Linuxos tervekkel rendelkezik az asztali számítógépek jövő évi piacát illetően, ami tulajdonképpen nem is csoda, hiszen a Microsoft következő nagy dobására, a jelenleg Longhorn fejlesztési kódnevet viselő újgenerációs Windows operációs rendszerre egészen 2005-ig várnunk kell.

Konkrét példákat tekintve, az IBM Global Services a jövő esztendőben minden korábbinál szélesebb technikai támogatást kíván nyújtani a Linuxos asztali számítógépek piacán, és hasonló tervekkel rendelkezik többek közt a Hewlett-Packard és a Dell is. Az már biztos, hogy az IBM az asztali számítógépek piacán jövőre nagy hangsúlyt kíván helyezni a Linuxra, és minden jel arra mutat, hogy a Hewlett-Packard és a Dell a január végén megrendezendő LinuxWorld szakkiállításon jelentik majd be az IBM-éhez hasonló terveiket - nyilatkozta egy magát megnevezni nem kívánó jól értesült forrás, majd hozzátette, hogy 2004-ben a Sun Microsystems is igen csak aktív lesz a Linux operációs rendszer, illetve a StarOffice csomag asztali PC-ken történő terjesztését illetően.

A felhasználóknak egyre több okuk van lecserélni a Windowst Linuxra - mondta nemrégiben Hal Stern, a Sun Microsystems egyik vezetője. Stern szerint többek közt már csak azért is megéri Linuxra váltani, mert a Windows megvásárlása és üzemeltetése jóval drágább mint a Linuxé, ezenkívül pedig a legújabb asztali Linux operációs rendszerek már lényegében az összes felhasználó által könnyen érthetők és kezelhetők.

A Linux operációs rendszerek az elmúlt években szépen lassan feljövőben voltak az asztali számítógépek piacán, azonban az igazi áttörésre várhatóan csak 2004-ben vagy 2005-ben fog sor kerülni - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban John Young, a Red Hat marketing részlegének alelnöke, majd hozzátette, hogy a Red Hat a jövőben számos olyan fejlesztést kíván végrehajtani saját operációs rendszerén, mely által az a korábbiaknál jobban elégítheti ki a hétköznapi felhasználók igényeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mrzool #64
    UHU-Linux, http://www.uhulinux.hu/
  • Styrex #63
    Sziasztok!
    Ha valaki teljesen kezdő (Én) és szeretne megismerkedni a linux-al, akkor Ti mit javasoltok melyikkel tegye és honnan lehet letölteni? Ja és persze magyar nyelvű kellene.
  • mrzool #62
    Irreálisan drága? Ez relatív. 40 rugó szvsz nem egetverő pénz egy jó oprendszerért. Nézz körül a szoftverpiacon, milyen árak vannak. Arról nem is beszélve, hogy az XP beépített programjai mekkora kényelmet nyújtanak. A napokban volt alkalmam leülni egy 98 elé, és percenként hasított belém, hogy 'de primitív, ezt sem tudja alapból'. (Persze ezek egy része az NT architektúra miatt van.)
  • Yfel #61
    Én is ingyen használom (XP)... még egy MS tréning konferencián kaptam ingyen, hogy ismerjem meg mielőtt kiadják, mert akkor jobban el tudom adni... régi szép idők... :)

    Egyébként ennyi használat után nyugodtan mondom, hogy megéri az árát. Ha a Longhorn is ilyen jó lesz, akkor azt lehet, hogy megveszem.

    Y
  • mrzool #59
    "Vagy OEM-kent kaptad akarva-akaratlanul?"

    Nem, szánt szándékkal mentem be a boltba, és vettem meg. Puff. Ilyen is van.
  • mrzool #58
    Áruld már el, hogyan kell. Sok emberen segíthetnél...
  • Pheel #55
    Stabilitásra reagálnék MacOS ügyében:

    Nézz meg egy Windows Embedded-et (régen CE). Tudod, ilyenek futnak pl XBox-on. Egy hardver, egy driverkollekció, biztos lehetsz benne, hogy ha nálad megy, akkor másnál is stb.

    A 2k óta már a Windows is stabil ÉS használható (ugye NT is stabil volt), de dedikált hardveren egyszerűen atomstabil.

    Félek, hogy a MacOS elvérezne a hardverkavalkádban, ami a PC-khez van. Igen, te is ezt mondtad, csak kifejtettem én is :)
  • mrzool #54
    "Melyikunk vette meg otthonra a Win95/Me/2K/XP-t?"

    Pl. én.

    Ezek szerint te loptad. A kenyeret is lopni szoktad?
  • Yfel #52
    Két javítás:
    "akkor sok OEM az Apple rendszerét fogja használni mert végre lesz egy elterjedt, TÁMOGATHATÓ rendszer amit a gépeikre tudnak rakni."

    A Windows mellett természetesen.

    "két-pólusúvá fog átalakulni a számítástechnikai piac"

    Ezt az otthoni felhasználókra vonatkozó számtech piacra értettem oprendszerek szempontjából mielőtt valaki kitépi a torkomat :o)

    Y
  • Yfel #51
    Még a végén egész jó vita lesz ebből :o)

    Szóval egykét hozzászólás:
    Enterprise: A SUSE Linuxnak nem az Enterprise változatát kell megvenned ha otthoni felhasználó vagy, mert abban inkább a nagyobb hélózatok kezelési dolgait kapod meg aminak csak azok számára van értelme akiknek 100+ gépe van hálóra kötve. Otthoni felhasználóként vedd meg a Personal ($40) vagy a Professional ($120) változatot. Ez még így is jóval barátságosabb mint a Windows XP PRO $299-es árcédulája főleg azért, mert bármennyi gépen telepítheted... tehát ha én megveszem a SUSE-t és van otthon 5 gépem, akkor veled ellentétben marad majd pénzem venni egy XBOXot, egy PS2-t istentuggyamennyijátékkal ;o)

    Ez a dolog hasonlóan működik a szerver verziónál is. Megveszed a SUSE EE-t $2000+ dollárért és van 1000 kliensed amit rákapcsolsz ingyen... megveszed a Windows EE-t mondjuk 1500-ért és van 1000 kliensed amit darabonként még mondjuk 50-ért rákapcsolhatsz a hálózatra: ezért olcsóbb a SUSE. Persze meg kell hagyni, hogy ha már 1000+ számítógép van a cégemnél, nem hiszem hogy $50-60 ezer dollár gondot jelentene egy új szerverre... :o)
    ************************************************************************************
    nemmondommeg: nagyon jó kérdés. Ha megnézed, hogy mely cégek állnak a Linux mögé (SUN, IBM, HP) akkor látni fogod, hogy ezek mind hardware gyártók. Nekik nagyon jó befektetést jelent a Linux finanszírozása, mert ők a hardware-ből élnek. Így nyugodtan összpontosíthatnak a hardware fejlesztésre és a Linuxban pedig csak annyit kell változtatniuk amennyi szükséges ahhoz, hogy a legújabb 300,000 - 1,5000,000 dolláros szervereiken rendesen működjön. Mindemellett (HP stílusban) megváltoztatják még annyira, hogy a tetejére tudjanak tenni egy 900,000 dolláros hálózati management készletet. Nekik nagyon megéri, hogy van egy oprendszer amit tulajdonképpen "magától" fejlődik, nem nagyon kell hozzányúlniuk, és mivel mindenki belead egy közös kasszába, ezért még nem is kerül olyan sokba, hogy életben lehessen tartani a fejlesztést.

    Ebből pedig mi, felhasználók is megkapjuk amit akarunk, mert a rendszer fogja kezelni a legújabb technológiákat és a fejlesztési pénzből az otthoni felhasználók igényeinek a kielégítésére is jut.
    ****************************************************************************
    Pheel: MAC OS I386: jó gondolat, tényleg ezért nem portolják a rendszert Intel platformra, de van egy másik bajuk is: épp elég instabil a rendszer, hogy csak a saját hardverükön fut, képzeld mi lenne, ha minden szart támogatniuk kéne a piacon. Én még így is csodálkozom, hogy a Windows meg a Linux működik úgy ahogy... és nem fagynak le lépten nyomon.
    De ha ezt az Apple meg tudná oldani, hogy minden hardvert rendesen tudjanak támogatni és átvinnék a rendszert intel platformra, akkor jóval többet tudnának belőle keresni mintha csak hardverrel együtt adnák... megnyitnák magukat egy óriási piac felé és a Microsoftot is rákényszerítenék, hogy igazán versenyezzen... Nekem a Windows is és a Mac OS is nagyon tetszik, mindkettőt könnyű használni (Igaz, a maci X nagyon gyengén kezel bizonyos dolgokat - nyomtatók, szkennerek meg hasonlók). De ha a lehetőségem meglenne rá, akkor a mostani gépemen OS X és Linux futna (Ix86-om van)
    *****************************************************************************
    Na most mulassatok az én véleményemen:

    Szerintem a PPC nem fogja tudni tartani a versenyt az Intel alapú gépek teljesítményével, ezért az Apple rákényszerül majd, hogy kiadja az OSX-t intel alapú rendszerekre (megtartva a jelenlegi PPC hardvert akinek az kell és gyártani fognak Intel alapút akinek meg az) és ezzel igazi versenyt tudnak majd felvenni a Microsofttal. Ha ez megtörténik, akkor sok OEM az Apple rendszerét fogja használni mert végre lesz egy elterjedt, TÁMOGATHATÓ rendszer amit a gépeikre tudnak rakni.
    Amint elindul egy erős konkurenciaharc a két rendszer között, a Microsoft kénytelen lesz MAC OS-re kifejleszteni a legtöbb felhasználói, fejlesztői és szerverprogramját, hogy ezeken a piacokon ne veszítsen sokat és két-pólusúvá fog átalakulni a számítástechnikai piac.

    A Linuxnak mindig meglesz az 5-10%-os részesedése a hobbi-felhasználók körében, akiknek nem elég az a kezelhetőség amit a két nagy nyújt és az az igényük, hogy a gép pontosan azt csinálja amit ők mondanak, de szerintem nem fog betörni a közfelhasználói piacra egy olyan dolog miatt amire a legtöbb ember nem gondol: lehetetlen rá terméktámogatást nyújtani, mert mindenkinek másképpen van beállítva a rendszere. Emiatt, csak hozzáértők tudják igazán használni akik kívül belül ismerik a rendszert. Amíg pedig nincs OEM támogatás, nem fognak elterjedni.
    Azonban a Linuxnak növekedni fog a szerver-részesedése a nagyon nagy teljesítményű rendszereken (IBM, HP, SUN).

    Egyenlőre ennyi

    Y