JohnnyCage

A Linux sem minden esetben jelent megoldást a szakértők szerint

A nyílt forrású megoldások sem optimálisak minden IT igény kielégítésére, közölte egy informatikai szakértő a Linux Enterprise konferencián.

A Linux, illetve a többi nyílt forrású operációs rendszer számos esetben nem a legjobb választást képviseli a társaságok számára, és a szabadalmaztatott operációs rendszerek, mint a Windows, nem szükségszerűen rosszak, mondta Jonathan Eunice, az IT piackutatással és tanácsadással foglalkozó Illuminata elnöke, és vezető elemzője a Linux Enterprise konferencián tartott beszédében.

A szakértő ugyanakkor azt is hozzátette, hogy azon társaságoknak, akik tovább akarják fejleszteni az általuk alkalmazott szoftverek kódját, illetve nem akarják magukat kiszolgáltatottá tenni a szabadalmaztatott megoldásokhoz való szoros kötődéssel, a nyílt forrás lehet a legjobb választás.

Eunice arra figyelmeztette a konferencia résztvevőit, hogy ne érzelmeik szerint döntsenek a szabadalmaztatott, illetve nyílt forrású operációs rendszerek mellett, hanem alaposan fontolják meg, az adott helyzetben melyik megoldás lehet a hatékonyabb.

Az elemző nem ért egyet a Microsoft azon álláspontjával, amely szerint a nyílt forrás elnyomja az innovációt. Eunice szerint ugyanakkor az sem igaz, hogy a biztonsági hibákra a Linux jelenti a gyógymódot. Mint a vezető elmondta, a Linux alkalmazása segíthet megszabadulni a Windows alapú vírusoktól, de a nyílt forrású operációs rendszernek is meg vannak a saját hibái, illetve javítófoltjai.

"Nem érzem elég teljesnek a Linuxot ahhoz, hogy a cégem asztali számítógépeit is rá merjem építeni, vagy feltelepítsem édesanyám számítógépére" - utalt az elemző arra, hogy a nyílt forrású megoldás az asztali rendszerek körében egyelőre még nem számít igazán versenyképes megoldásnak. "A fogyasztói oldalon nem engedhető meg, hogy problémát jelentsen egy illesztőprogram, vagy egy kernel."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • galocza #9
    az újabb linuxokat simán feltenném az anyám gépére - még inkább mint a sajátomra, ő feltehetőleg nem cszik.
    és igen, van amire nem alkalmas a linux: játékra 8).
  • [HUN]PAStheLoD #8
    hát most őszintén .. nehogy má' nekem ne legyen igazam majdnem éjfélkor..
  • [HUN]PAStheLoD #7
    biztos nagyanyám is egyetemista és tud angolul
  • Frenzy #6
    Szerinted csak az hasznal gepet aki ert hozza? Van akinek goze sincs semmirol, nem is akarja hogy legyen, megis hasznal gepet, mert teszem azt word-ben irogat valami doksit. Es ot tenyleg nem erdekli, hogy kernelt kell cserelni vagy ilyesmi manoverre volna szukseg a gepen.
  • Frenzy #3
    Uhu linux, a bagoly es a pingvin keresztezese, amibol sokak szerint sok jo nem sulhet ki. Pl. amiota egyetemen az van, orankent 2x lefagy (ellentetben az elotte rajta levo Debiannal, ami nem igazan csinalt ilyet: nyilvan azert csereltek le, mert az informatikusak nem beszelnek angolul es kell a magyar bagoly :P).

    A nagy linuxosok is azota szivjak a fogukat, es Windowst bootolnak. Fun :-)
  • Pheel #2
    Végülis ő szakember, te meg egy felhasználó. Biztosan te látod jól...
  • [HUN]PAStheLoD #1
    " vagy feltelepítsem édesanyám számítógépére"

    mért?
    szerintem elég rosszul érzi.. pl. Uhu linux tök jó anyuknak :)