Gege

Harc az ultraszélessáv szabadalmáért

A technológiai órások ismét összecsapnak, hogy eldöntsék a rövid hatótávolságú és igen nagy átviteli sebességű drótnélküli szabvány sorsát. Az egyik fél szabadalmi díj nélküli szolgáltatást ígér.

A két pályázó egyike a Motorola és az XtremeSpectrum. Ez a két vállalat támogatja az ultraszélessávú (ultrawideband, UWB) drótnélküli technológiát, melynek segítségével 100 Mbps-os adatátviteli sebesség érhető el. Ez sokkal gyorsabb, mint a Bluetooth, a napjainkban oly sok mobiltelefon és PDA által használt szabvány, és néhányan úgy vélik, az új szabvány pontosan ezekre a készülékekre készült.

A szellemi tulajdonból kétféleképpen lehet tőkét kovácsolni: az egyik a szabadalmi díj. A díjat a készüléket gyártó vállalatok fizetik a legyártott illetve eladott készülékek számától függően. Az információszolgáltatók tulajdonosai is gyakran követlenek licenc címén bizonyos összeget a gyártótól, cserébe a technológiát beépíthetik a termékbe.

"Nyilvánvalóvá vált, hogy a jóváhagyás előtt álló szabványnak kötöttségtől - azaz szabadalmi díjtól - mentesnek kell lennie" - jelentette ki Martin Rofheart, az XtremeSpectrum vezető igazgatója. "Hisszük, hogy felszámoltuk a licencelési procedúrákat, és egy lépéssel közelebb kerülünk ahhoz, hogy a felhasználók széles körben elfogadják ezt az iparágat."

A Texas Instruments az Intellel működik együtt, és egyelőre ez a páros is szabadalmi díj nélkül kívánja nyújtani a szolgáltatást. Egy bökkenő van csupán: állásfoglalásuk előtt szeretnék, ha támogatóik is áldásukat adnák, többek közt a Microsoft.

A UWB technológiát - melyet valószínűleg 802.15.3a névre keresztelnek - megvalósító cég jövedelme a becslések szerint 2007-re elérheti az 1,39 milliárd dollárt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • papabear #3
    ja, mint a vidkártyáknál. :o)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    802.15.3a milyen költői szépségű név...