JohnnyCage

Gyorsuló drótnélküli hálózatok

A kutatók olyan WLAN megoldások fejlesztésébe fogtak, amelyek nagy adatátviteli sebességüknek köszönhetően a jövőben teljesen kiválthatják a jelenlegi vezetékes Ethernet hálózatokat.

Az IEEE nemzetközi szabványügyi szövetség a héten egy új munkacsoportot létesített, amelynek feladata a 802.11 WLAN szabvány olyan irányú továbbfejlesztése, hogy a technológia legalább 100 Mbps sávszélesség biztosításával a vezetékes hálózatok helyébe léphessen. Bár a 100 Mbps teljes sávszélesség meglehetősen jó érték egy drótnélküli megoldástól, a 802.11 technológia esetében az alkalmazott protokoll jelentősen lecsökkenti a valós adatátviteli sebességet, amely általában kevesebb, mint a sávszélesség fele.

A jelenleg általánosan elterjedt 802.11b például 11 Mbps sebességre képes, amelyből a valóságban azonban legfeljebb csak 6 mbps érhető el, gyakran azonban még ennyi sem. Az 54 Mbps sávszélességet biztosító 802.11a és 802.11g technológiák hozzávetőleg 18, illetve 22 mbps valós adatátviteli sebességet tudnak biztosítani.

Egyes gyártók azonban már korábban kiadtak olyan WLAN eszközöket, amelyek képesek elérni a 100 Mbps sebességet, amennyiben a kliens és az elérési pont azonos chipkészletet alkalmaz. Az Atheros Communications, amely az első 54 Mbps sebességű 802.11a chipkészletet kiadta, "Super G", és "Super A/G" néven gyárt olyan szabadalmaztatott megoldásokat, amelyek elérik a 100 mbps sebességet.

Az Atheros szeretné ezt a technológiát elérhetővé tenni a 812.11n munkacsoport számára, így a megoldás bekerülhetne a jövőbeli szabványos eszközökbe. "A legnagyobb kihívás a nagy adatátviteli sebesség elérése úgy, hogy az eszközök olcsók maradjanak, és a fogyasztásuk is alacsony legyen" - mondta Craig Barratt, az Atheros elnök-vezérigazgatója.

Barratt szerint a 802.11n munkacsoport azon dolgozik, hogy a vezetékes hálózatokat a jövőben leválthassák a drótnélküli technológiák, lehetővé téve ezzel a kábelezés költségeinek megtakarítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pintyőke #8
    TomiBone: arra nem gondoltal, hogy mennyi eselyed van falatbontani, a radio lehallgatassal szemben, ahol szinte barhonnet hozzafersz az adatfolyamhoz? :) Sniffelni mar barhonnet nem tudsz, mivel a switch-el halozattal ez mar ki lett kuszobolve (ha csak nem szolgaltatonal dolgozol es raeros idodben tobb szaz megas logokat molyolsz). 1000 eves koax-on meg tudsz. :)

    Okoska: Nem a legvastagabb falnal kell keresni a bejaratot. X idonkent ismetli a kulcsot a WLAN halozatzon levo eszkoz, igy megfelelo szoftverrel par nap alatt akar a 128 bit-es kodolast is siman fel lehet torni. :) Nezz utana neten!!! Kicsit meg fejlodnie kell, idovel valoszinuleg jobb lesz a helyzet!

    Dogmeat: azt ne felejtsd el, hogy ha ennyiert megveszed az eszkozt, az a Tied marad, nem pedig az adott szolgaltato zsebebe csuszik!!! :) Ha haveroddal osszekotod magad, aki akar 4-5km-re van, sokkal jobban megeri, mint egy berelt vonal v. hasonlo megoldas! Gondolkozz el rajta! Egyebkent mar igy is nagyon sokat esett az ara. Emlekszem mikor egy Access Point ara 150-200e Ft volt.
  • Flashy #6
    SMC 54M-s accesspoint+router+4p switch nagyker nettoja 26ezer, PCMCIA halokartya 13ezer. a PCI-t most fejbol nem tudom. ha rajon meg az AFA meg a kisker arres, akkorse lesz 60-80.
  • I. Szent Bagir #3
    Igaz.
    Nembeszélve arrol, hogy terjednek ezerrel a Gigabites hálozatok. Lassan minden második alaplapon van már gigabit ethernet, és a switchek ára is kezd leszállni a fellegekből, legalábbis ami a rézalapú megoldásokat illeti. Az optikai az még húzós picit.
    De ha csak netmegosztásra kell, akkor "fillérekből" megvan a rádiós LAN. És megy, ahová csak akarod, nem kell hatvan lyukat furni a falba.
  • Pintyőke #1
    Idezem: "A kutatók olyan WLAN megoldások fejlesztésébe fogtak, amelyek nagy adatátviteli sebességüknek köszönhetően a jövőben teljesen kiválthatják a jelenlegi vezetékes Ethernet hálózatokat."

    Ez teljes mertekben marhasag! Sose fogja teljesen kivaltani a vezetekes halozatot, mivel nem lehet olyan titkositast elerni, hogy azt ne lehessen feltorni! Ha igen, akkor is szamos elonye van a vezeteknek a radios kapcsolattal szemben. Az teny, hogy az otthoni es kisvallalati szinten nagy elorelepesekre lehet szamitani!