JohnnyCage

A vezetékes rendszerek uralják az otthoni hálózatokat

Az otthoni hálózatok piaca a háromszorosára fog bővülni az idei évben, de az ilyen megoldással rendelkező háztartások száma továbbra is igen alacsony marad Európában, közölte az IDC piackutató cég.

Az International Data Corp. (IDC) piackutató cég napokban kiadott jelentése szerint a 2003-as évben 200 százalékkal növekvő - vezetékes és drótnélküli - otthoni hálózati rendszerek csak az európai háztartások egy töredékét hódítják meg. 2004. január 1-jéig a nyugat-európai háztartások alig 2,2 százalékában lesz drótnélküli hálózat, amely arányában jelentősen felülmúlja a tavalyi 0,7 százalékot.

Ugyanakkor ez az arány 2007-re sem éri el a tíz százalékot, beleértve a vezetékes rendszeket is, amennyiben az IDC előjelzése helyesnek bizonyul. A piackutató cég szerint egyelőre kizárólag csak a megszállott PC felhasználók telepítenek ilyen megoldást otthonukba.

Az IDC jelentése szerint az elkövetkező években egyre többen fogják a drótnélküli (WLAN) megoldásokat választani, és 2006-ra az otthoni hálózatok több, mint fele ilyen rendszerre épül majd. "A Wi-Fi 2002-ben egy általánosan elfogadott szabvánnyá vált" - mondta Jason Armitage, az IDC European Consumer Devices and Technologies részlegének egyik vezető elemzője.

Az IDC várakozásai szerint a felhasználók egyelőre azonban meglehetősen nagy arányban fogják a vezetékes hálózatokat választani, amely a Wi-Fi megoldások csökkenő árának, és viszonylag egyszerű telepítésének fényében meglepő. Ennek oka Armitage szerint az, hogy egyelőre azok a felhasználók telepítenek otthoni hálózatokat, akik jártasak a számítástechnikában, és könnyen összeállítanak egy ilyen vezetékes renszert. Ezek a felhasználók ráadásul a vezetékes megoldások biztonságát, és sebességét is jobban értékelik, mint a drótnélküli kialakítást.

Az IDC szerint a WLAN megoldások népszerűségét a notebookok széleskörű elterjedése fogja megalapozni az elkövetkező években.

A piackutató cég megkülönbözteti a PC-ket összekötő, és a szórakoztatóelektronikai, illetve háztartási eszközöket is magába foglaló otthoni hálózatokat. Az összes, mintegy 3.461.000 nyugat-európai otthoni hálózatból csak 383 ezerhez (11 százalék) kapcsolódik szórakoztatóelektronikai (például játékkonzol), vagy háztartási készülék. A hálózatok döntő többségében a felhasználók elsődleges célja az internethozzáférés megosztása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #2
    hmm erről még nem hallottam hogy gallyra vég de azért tény hogy nem egészséges... meg a kábel valahogy jobb :) bedugod és kicsit vacakolsz a sok kábellel meg a HUBokkal nem csak 1 acces ponit azt mehet!