JohnnyCage

Egy lassú felhasználó lecsökkentheti a Wi-Fi teljesítményét

Francia kutatók egy csoportja a közelmúltban olyan hibára bukkant a 802.11a,b, és g drótnélküli hálózatokban, amely egy lassú felhasználó esetén a többi csatlakozás sebességét is visszafogja.

A párizsi Centre Nationale de la Recherche Scientifique (CNRS) négy kutatója bejelentette, hogy komoly problémára bukkantak az IEEE 802.11a,b, és g Wi-Fi protokollokban. A probléma azt eredményezi, hogy amennyiben egy lassú felhasználó a hálózatra kapcsolódik, a továbbiakban az elérési pont összes többi felhasználója is csak azzal a sebességgel tudja elérni az Internetet.

Adott egy szituáció, amikor minden felhasználó 11 mbps sebességgel kapcsolódik az elérési ponthoz, mivel fizikailag közel tartózkodik ahhoz. Amennyiben ekkor egy olyan felhasználó csatlakozik a hálózatra, aki - például a távolsága miatt - csak lassabb, 1 mbps sebességgel tud kommunikálni az elérési ponttal, az összes többi felhasználó is 1 mbps sebességen lesz kénytelen használni a Wi-Fi csomópontot.

A rendellenesség abban a CSMA/CA (Carrier Sense Multiple Access/Avoidance Collosion) elérési protokollban található, amely biztosítja, hogy az elérési pont minden felhasználó számára egyenlő sávszélességet biztosítson.

Bár amennyiben a felhasználók olyan, viszonylag kis sávszélességet igénylő tevékenységet végeznek, mint például a weboldalak böngészése, a hiba könnyen észrevétlen maradhat. Folyamatos adatáramlásnál, mint például különféle fájlok letöltésénél azonban már jól kimutatható a probléma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #5
    hat en azert nem hiszem hogy erre igy csak most jottek ra, ez mar a tervezeskor nyilvanvalo kellett hogy legyen.
  • [HUN]PAStheLoD #4
    de szar óóó hát azé nem tudok 50 mbps -el dvd-isokat lehúzni mer a szomszéd is húz és húú de szar mer ááá csak 25 mbps-el jön jajj be ne szarjak má...

    hát kit érdekel hogy hibás majd jól kikaccsoljuk a lassú lámát :DDD
  • ShaiHulud #1
    jo lesz ha kialalnak erre vmit...mer ez igy szopacsek lesz...