JohnnyCage

Bonyolult kérdéseket vet fel a Microsoft elleni per

Nehezen megválaszolható kérdéseket vet fel az a per, amely a szoftveróriás ellen indult a Los Angeles-i Bíróságon a társaság szoftvereinek biztonsági rései miatt.

Az elmúlt héten összevont per indult a világ legnagyobb szoftvercége ellen, amelyben a felperesek azt állítják, hogy a Windows operációs rendszerben lévő súlyos biztonsági hibák rendszerek vírus- és hackertámadásokat eredményeznek, óriási károkat okozva ezzel a felhasználóknak.

A per döntő jelentőségű lehet abban a meglehetősen nehéz kérdésben, hogy a szoftverfejlesztő cégek milyen mértékben kötelesek felelősséget vállalni megoldásaik megbízhatóságáért és biztonságáért. A felperesek szerint a Microsoft azzal, hogy nem tudja kiszűrni a biztonsági hibákat szoftvereiből, annak a veszélynek teszi ki a felhasználókat, hogy személyes, bizalmas adataikat illetéktelenek megszerzik, vagy megsemmisítik.

A szoftverfejlesztő cégek körében ezidáig általánosan bevett szokás volt olyan licencmegállapodásokhoz kötni a szoftverek használatát, amely kizárja a társaságok felelősségét. Egy jogi szakértő erre azt mondta, hogy ameddig valaki nem sérül meg súlyosan, vagy hal meg, lehetetlen pert nyerni egy szoftverfejlesztővel szemben.

A kérdés az, mennyiben változik meg ez a helyzet abban az esetben, ha a szoftverfejlsztő egyeduralkodó a szegmensben, ezért a felhasználó mindenképpen a társaság szoftverét kénytelen használni. A felperes felhasználók szerint az emberek gyakorlatilag kénytelenek egy olyan operációs rendszert használni, amely súlyos veszélynek teszi ki adataikat.

"Amennyiben egy terméket 20 gyártó kínálatából választ ki az ember, eldöntheti, hogy melyiket kívánja alkalmazni" - mondta Dana Taschner, a Newport Beach ügyvédje, és a Microsoft elleni per indítója. "Ebben az esetben azonban csak egy társaság van, amely egymaga olyan mértékben uralja a piacot, hogy a felhasználónak gyakorlatilag nincs választása" - folytatta Taschner hozzátéve, hogy a felhasználók kénytelenek egy olyan társaság termékét alkalmazni, amely a licencszerződésben kizár minden felelősséget.

A Microsoft szerint a társaság licencmegállapodása nagymértékben hasonlít a többi szoftvercég által alkalmazottakkal. A szoftveróriás szóvivője szerint a felelősséget annak kellene vállalnia, aki a törvényt megszegve vírusokat ír. "A Microsoft igen jelentős erőfeszítéseket tesz azért, hogy szoftverei a lehető legbiztonságosabbak legyenek. A problémákat olyan víruskészítők okozzák, akik törvényellenesen adnak ki ilyen támadó programokat, és bűncselekményt követnek el a felhasználók ellen" - mondta Sean Sundwall, a szoftveróriás egyik szóvivője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #49
    "Persze a maileket linux alatt olvasom."

    Én meg Windows alatt, mégsem volt sosem ilyen vírusom. Pedig még Outlook Expresst is használok. Fura...

    Mégis az embereken múlik? Naháááát! :)
  • Alien_AM #48
    "A virusok 99% -a az emberi hulyeseggel terjed az pedig minden rendszeren ugyanaz"

    // ezt meg kiegeszitenem az emberi figyelmetlenseggel is. Bar a sobig.f varians egesz jora sikerult, de ki az a huje aki egyeltalan megnez ijen cimu leveleket mint pl. Helo, meg Hi, meg You win! ..... Ezzel csak megint visszaterunk a spam szuresre de hat mit tehet egy vinfosos luser?
  • Alien_AM #45
    "nem is akarjak jobbra csinalni, inkabb beraknak meg 25 csicsa-micsat, mert a user vasarlaskor ez alapjan dont."

    // ezzel egyetertek, ez a ms politika, szarunk ra ha van egy ket biztonsagi hiba, nem szamit a luser ugyis azt nezi mijen szep a fade effect a start menuben.
  • Elvis #42
    nyilván a kérdés most nem az, hogy melyik a jobb, a linux, vagy a windows, mert mindkettő tartalmaz hibákat, mindkettőnek vannak előnyei a másikkal szemben, hanem az, hogy
    1. lehet e kényszeríteni a szoftverkészítőket, hogy garanciát vállaljanak a termékeikre
    2. hogy helyes-e az, hogy ezzel kifejezetten a MS-ot támadják
  • Pheel #41
    "Nincsennek lathatatlanul futo programok, meg registry amibe barmit konnyeden elrejthetsz."

    Annyiban igazad van, hogy nincs registry :) De hogy nincsennek láthatatlan processek. Hát LOL! Csak egyszer lenne egy Linuxod és csak egyszer nyomnák fel! Mivel kezdi a t. betörő? Lecseréli a ps-t olyanra, ami nem listázza ki a hátrahagyott loggert, nyitott portot stb. Tapasztalat.
  • Pheel #40
    Célgépek esetén sokkal egyszerűbb szoftverekről van szó, amik egy előre rögzített célhardveren végeznek munkát. Egy oprendszer ENYHÉN összetettebb...

    Más: állítólag terjed a Linux. Szóval van alternatíva. Mégsincsennek jobb programok...
  • Elvis #39
    de a biztonsági hibák ugyanúgy vannak benne, és ha szerverként üzemeltetsz linuxot és betörnek rá, akkor mégnagyobb kár is érhet, mintha egy desktop gépen barmol szét valamit egy vírus.
  • Pheel #31
    Szerinted nem törekednek? Trustworthy Computing...
  • Elvis #30
    Oren: "Ezek az elvi lehetőségek azonban nem váltják ki az eladó kötelességét, hogy tájékoztassa a vevőt a vásárlási feltételekről, még a vásárlás előtt, a vásárlás helyszínén."

    Most a boltosról beszélsz és nem a MS-ról! Ha veszel egy walkman-t a boltban, akkor kinyitják neked, ha kéred, és odaadják a papírjait, hogy elolvasgathasd. Ugyenezt ha nem teszik meg egy szoftverüzletben, akkor azokat kell szidni, és nem a MS-t.
  • Elvis #29
    Minden operációs rendszerre, mac os, linux, beos, stb... ugyanennyi kártékony genyó vírust lehetne írni, mint a windows-ra, mert azok is tartalmaznak legalább ugyanennyi biztonsági hibát! De a windowos vírusok tudnak legjobban pusztítani, hiszen a világ nagy része ezt használja.

    Ez egy kamu-per. Azért mert a MS "egyeduralkodó" a piacon neki tökéleteset kell alkotnia, amíg ha valaki mellett van alternatíva, az csinálhat szart is? Mekkora hülyeség ez. Amúgy pedig mindíg jönnek az automatikus update-ek, nem teszi fel a gép szó nélkül, de szól, hogy van új motyó, amit lehetne insallálni.

    Nyilván a MS vállalhatna némi felelőséget a hibákból eredően, de ez abszolute kivitelezhetetlen. Pl ki állapítaná meg, hogy az adott kár kinek a hibájából történt? Gondoljatok bele, hányan használnak win-t. Valamelyik balfasz véletlen letöröl 3 file-t, saját hülyeségéből, akkor máris szalad majd az MS-hez kártérítésért. Nyilván elhajtják a francba, de ebből napi pár ezer simán érkezne. Baromság...