Franczy

Újabb VIA-Intel pereskedés

Úgy látszik, hogy a VIA Technologies és az Intel Corpoartion közötti pereskedés talán sohasem fog véget érni, hiszen miután a VIA Technologies a múlt hét végén megnyert egy peres ügyet a chipgyártó óriáscég ellen, a napokban újfent beperelte azt. Konkrétan arról van szó, hogy a VIA Technologies egy a tajvani FTC-hez (Fair Trade Commission) beadott panaszlevelében tisztességtelen versenyfeltételek létrehozásával vádolta meg az Intelt, mondván, hogy a világ legnagyobb chipgyártó cége igazságtalan feltételeket támaszt egyes technológiai fejlesztéseinek licencjogaival kapcsolatban, valamint hogy az Intel folyamatosan a szabad piaci verseny ellen cselekszik.

Különböző források tudni vélik, hogy a VIA Technologies által indított perbe később más, az említett ügyben magukat érintettnek vélő cégek is bekapcsolódhatnak, így például többek közt akár a Advanced Micro Devices (AMD) is, mely chipgyártó cég a 90-es évek közepén már részt vett hasonló, az Intel tisztességtelen piaci viselkedését firtató perekben. A VIA Technologies egyébként továbbra is gyakran hangot ad azon véleményének, mely szerint minden olyan feltétellel rendelkezik, melyek lehetővé teszik számára az Intel Pentium 4-es processzoraival kompatibilis alaplapi chipkészletek gyártását és forgalmazását. Mint ismeretes, a VIA Technologies ugyan közvetlenül nem rendelkezik az említett chipsetekkel kapcsolatos licencjogokkal, azonban a cég képviselői ez ügyben azt szokták felhozni, hogy az Intel, valamint a VIA Technologies egyes leányvállalatai (S3 Graphics) között létrejött keresztlicenc szerződések minden esetleges jogi problémát orvosolnak.

Szakértők szerint egyelőre vajmi kevés esély mutatkozik arra, hogy a két cég közötti legújabb pereskedésből a VIA Technologies kerüljön ki győztesen, mindenesetre amennyiben ez mégis sikerülne neki, az komoly változásokat eredményezne mind a chipset, mind a mikroprocesszor piacon. Ennek következtében ugyanis a VIA Technologies lényegében bármely Pentium 4-es chipsetét szabadon forgalmazhatná az alaplapgyártók körében, valamint arra is lehetősége nyílna, hogy megkezdje első Socket 478 tokozású processzorának gyártását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tumor #3
    [email protected] nevetséges egy cég ez a VIA, az AMD-vel együtt, ha már kezd ő is beszállni ebbe a gyermeteg szarkavarásba. Boldoguljon mindenki úgy ahogy tud, ha valami gondja van, akor meg tárgyaljanak civilizált ember módjára, ne úgy mint az ovodába, hogy mondva-csinált nevetséges sérelmek miatt perre visznek mindent....lol.
  • TheZsenyka #1
    "hogy a világ legnagyobb chipgyártó cége igazságtalan feltételeket támaszt egyes technológiai fejlesztéseinek licencjogaival kapcsolatban, valamint hogy az Intel folyamatosan a szabad piaci verseny ellen cselekszik."

    Sütheti a VIA: mindíg az erősebb a nyerő; tök mindegy, hogy pár év múlva az Intel kénytelen lesz átadni bizonyos szabadalmak licenszét kedvezőbb áron, esetleg pár száz miller büntetést kell fizetnie, addig a szabványok elavulnak, kifutnak az Integrated Electronics (ahogyan ritkán emlegetik az Intelt) milliárdokat húz le a cuccról... :) A világ már csak ilyen gonosz :)