49
  • Pheel
    #49
    "Persze a maileket linux alatt olvasom."

    Én meg Windows alatt, mégsem volt sosem ilyen vírusom. Pedig még Outlook Expresst is használok. Fura...

    Mégis az embereken múlik? Naháááát! :)
  • Alien_AM
    #48
    "A virusok 99% -a az emberi hulyeseggel terjed az pedig minden rendszeren ugyanaz"

    // ezt meg kiegeszitenem az emberi figyelmetlenseggel is. Bar a sobig.f varians egesz jora sikerult, de ki az a huje aki egyeltalan megnez ijen cimu leveleket mint pl. Helo, meg Hi, meg You win! ..... Ezzel csak megint visszaterunk a spam szuresre de hat mit tehet egy vinfosos luser?
  • Alien_AM
    #45
    "nem is akarjak jobbra csinalni, inkabb beraknak meg 25 csicsa-micsat, mert a user vasarlaskor ez alapjan dont."

    // ezzel egyetertek, ez a ms politika, szarunk ra ha van egy ket biztonsagi hiba, nem szamit a luser ugyis azt nezi mijen szep a fade effect a start menuben.
  • Elvis
    #42
    nyilván a kérdés most nem az, hogy melyik a jobb, a linux, vagy a windows, mert mindkettő tartalmaz hibákat, mindkettőnek vannak előnyei a másikkal szemben, hanem az, hogy
    1. lehet e kényszeríteni a szoftverkészítőket, hogy garanciát vállaljanak a termékeikre
    2. hogy helyes-e az, hogy ezzel kifejezetten a MS-ot támadják
  • Pheel
    #41
    "Nincsennek lathatatlanul futo programok, meg registry amibe barmit konnyeden elrejthetsz."

    Annyiban igazad van, hogy nincs registry :) De hogy nincsennek láthatatlan processek. Hát LOL! Csak egyszer lenne egy Linuxod és csak egyszer nyomnák fel! Mivel kezdi a t. betörő? Lecseréli a ps-t olyanra, ami nem listázza ki a hátrahagyott loggert, nyitott portot stb. Tapasztalat.
  • Pheel
    #40
    Célgépek esetén sokkal egyszerűbb szoftverekről van szó, amik egy előre rögzített célhardveren végeznek munkát. Egy oprendszer ENYHÉN összetettebb...

    Más: állítólag terjed a Linux. Szóval van alternatíva. Mégsincsennek jobb programok...
  • Elvis
    #39
    de a biztonsági hibák ugyanúgy vannak benne, és ha szerverként üzemeltetsz linuxot és betörnek rá, akkor mégnagyobb kár is érhet, mintha egy desktop gépen barmol szét valamit egy vírus.
  • Pheel
    #31
    Szerinted nem törekednek? Trustworthy Computing...
  • Elvis
    #30
    Oren: "Ezek az elvi lehetőségek azonban nem váltják ki az eladó kötelességét, hogy tájékoztassa a vevőt a vásárlási feltételekről, még a vásárlás előtt, a vásárlás helyszínén."

    Most a boltosról beszélsz és nem a MS-ról! Ha veszel egy walkman-t a boltban, akkor kinyitják neked, ha kéred, és odaadják a papírjait, hogy elolvasgathasd. Ugyenezt ha nem teszik meg egy szoftverüzletben, akkor azokat kell szidni, és nem a MS-t.
  • Elvis
    #29
    Minden operációs rendszerre, mac os, linux, beos, stb... ugyanennyi kártékony genyó vírust lehetne írni, mint a windows-ra, mert azok is tartalmaznak legalább ugyanennyi biztonsági hibát! De a windowos vírusok tudnak legjobban pusztítani, hiszen a világ nagy része ezt használja.

    Ez egy kamu-per. Azért mert a MS "egyeduralkodó" a piacon neki tökéleteset kell alkotnia, amíg ha valaki mellett van alternatíva, az csinálhat szart is? Mekkora hülyeség ez. Amúgy pedig mindíg jönnek az automatikus update-ek, nem teszi fel a gép szó nélkül, de szól, hogy van új motyó, amit lehetne insallálni.

    Nyilván a MS vállalhatna némi felelőséget a hibákból eredően, de ez abszolute kivitelezhetetlen. Pl ki állapítaná meg, hogy az adott kár kinek a hibájából történt? Gondoljatok bele, hányan használnak win-t. Valamelyik balfasz véletlen letöröl 3 file-t, saját hülyeségéből, akkor máris szalad majd az MS-hez kártérítésért. Nyilván elhajtják a francba, de ebből napi pár ezer simán érkezne. Baromság...
  • Joe
    #28
    Az autók biztonsági követelményeire törvényeket kreáltak, pl. biztonsági öv, légzsák kötelezö használata, kipufogógáz kibocsátás maximuma.

    Ez alapján lehetne a számítógépekre is törvényeket hozni. Pl. OS gyártó biztonsági rést 1 nap alatt javítson ki. Bármilyen más program esetén ez 1 hét. Biztonsági hibánként és eladott példányonként OS esetén büntetést fizettetnék a céggek. Pl. 1 €cent/hiba/eladott példány. Ez 100 millió példány esetén már €1 millió. 1 milliárd esetén pedig £10 m. Lehet, hogy megérné biztonságos programot fejleszteni...
    Hoznék még olyan szabályt is, hogy a CPU max. 100W-ot fogyaszthat, a GPU 100W-t és a maradék alaplap max. 50W-t. Egy kártya pedig max. 20 W-ot. Ezzel lehetne megakadályozni, hogy a számítógépek miatt gyorsuljon a globális felmelegedés.
  • Zoldalma
    #27
    De ez nem jelenti azt h nem is kell torekedni a hibamentessegre es csokkenteni a hibak szamat.
  • Pheel
    #26
    Már ne is haragudj, de ez egy nagyon szép álom, de csak álom. Egyszerűen nem léteznek olyan fejlesztői eszközök - még csak fogalomszinten sem -, amivel hatékonyan és megbízhatóan lehet garantálni a hibamentességet.
  • Pheel
    #24
    "megtehetnem hogy annak a gyartonak a termeket valasztom aki feleloseget is valal a termeke utan"

    Jelenleg ismersz bárkit, aki vállal ilyet PC-re?
  • Zoldalma
    #23
    :o) Senki nem akar szaraz kiflit venni, nemigaz?
  • Lola.
    #21
    "Ezekről az előnyökről ugye nem gondoljátok komolyan, hogy le fog mondani a Microsoft???"

    Fantasztikus elmélet, egy apró bibi van vele, hogy a piacon mások is gyártanak oprendszert. Nahát. :)
    Egyesek ráadásul ingyen. Igy igencsak sokat kell foglalkoznia, hogy az ő terméke legyen biztonságosabb, használhatóbb stb-stb különben nem adnak ki érte 100x-os árat marketing ide vagy oda...
  • Lola.
    #20
    huh igazad van, a gatyám rámegy erre a sok ingyenes patchre és service packre... :)
    Tudsz mondani egyetlen új windows verziót amely abban nyújtott újjat, hogy kijavitotta egy régebbi (a kiadás pillanatában!!) ismert hibáját? Én sajnos nem.
    A zárójeles kitétel a winnt utolsó ismert hibájára utal amelyet a support megszűnése miatt már nem fognak kijavitani egyébként sem kritikus. Egyébként is lassan 10 éves rendszer lesz...

    Erről tényleg ennyit. :)
    Persze ettől még a microsoft nem a vörös kereszt, de irtó nagy butaság azt hinni, hogy szándékosan rak bele hibákat a programjaiba. Neki az a jó, ha a szoftverei hibátlanok lesznek miközben az open source a sun és a többi vetélytárs bugzik tovább...
  • Zoldalma
    #15
    Na igen, felmegy a netre. De milyen OPrendszer alol ha meg fel sem telepitette? Masreszt vki nem feltetlen jut nethez.
  • mrzool
    #14
    "egy bökkenő => a dobozban van."

    #13 neked is.
  • mrzool
    #13
    Utólag? Ez érdekes felvetés.

    Én vásárlás előtt tájékozódni szoktam. Bármit is vegyek.

    Nézzük a 'tájékozódni kívánó user' lehetőségeit. Felmegy a www.microsoft.hu weblapra. Itt az Erőforrások menüpontnál kiválasztja a Licencelést, és hoppá! Magyarul el lehet olvasni az MS licencelési politikáját... Elég részletesen. Aki ezek után is megveszi, az ne mondja, hogy nem tudta mit vásárolt.
  • Zoldalma
    #11
    Tudtommal csak akkor tudod megnezni a licenszfelteteleket ha megbontod az aktualisan megvett OPrenszert. Namarmost csak akkor tudod megbontani ha megvetted. Nos ha meg mar megvetted jogod van biztonsagot is kapni a penzedert, nemdebar? Te is reklamalsz gondolom ha olyan autot veszel aminel minden 1000 km-re jut egy-egy hiba.
    Tulkeppen sztem alapjaiban jo a kezdemenyezes, mivel ne csak az szamitson h megveszik-e vagy sem, hanem nezzek is mit adnak ki a kezuk kozul.....
  • Darth Sith
    #6
    ott a licensz jog. amiszerint nem válal felelőséget, és kész. it tlezárva. mit paráznak? meg itt sem arórl van szó hogy a hibák zavarják őket, hanem az MS -t akarják eltüntetni. "Ebben az esetben azonban csak egy társaság van, amely egymaga olyan mértékben uralja a piacot, hogy a felhasználónak gyakorlatilag nincs választása" - folytatta Taschner hozzátéve, hogy a felhasználók kénytelenek egy olyan társaság termékét alkalmazni, amely a licencszerződésben kizár minden felelősséget" há bazer, csináljanak maguknak és lesz. :)
  • [HUN]PAStheLoD
    #5
    nem hiszem hogy ennyi buffer owerflow hibát lehet nem észrevenni... már vannak igen komoly forráskódelemző programok lehet ajándékozni kéne 1et a Szegény PICIPUHÁnak...