Spencer

Az EMI is beperelte a Bertelsmannt a Napster kapcsán

Az EMI Group rövid időn belül immár a második nagy hanglemezkiadó cég, mely az egykor népszerű zenefájl cserebere szolgáltatás, a Napster kapcsán perbe fogta a Bertelsmann csoportot.

A bírósághoz e hét szerdán beadott vádiratban az olvasható, hogy a német médiavállalat a Napster finanszírozásával törvénybe ütköző módon lényegében nem tett mást, mint hathatós támogatást nyújtott az internetes kalóziparnak. Ismeretes, hogy az elmúlt hónapban hasonló beadvánnyal fordult a bírósághoz egy másik nagy hanglemezkiadó, a Vivendi Universal érdekeltségi körébe tartozó Universal Music Group is. Mindkét mamutcég elsősorban azt kifogásolja, hogy a Bertelsmann csoport a közelmúltban nem kevesebb mint százmillió dolláros tőkét fektetett be a Napsterbe. A Bertelsmann szóvivője egyelőre nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

A Bertelsmann több tízmillió dollárral és komoly menedzsment erőforrásokkal támogatta a Napstert. Mivel a Napster egy működését tekintve teljesen illegális, a szerzői jogok tulajdonosait megkárosító szolgáltatás, a Bertelsmann lényegében nem tett mást, mint közvetett módon támogatta a zenei előadókat meglopó internetes kalózokat - olvasható az EMI Group által kiadott hivatalos közleményben.

Szakértők szerint korántsem meglepő, hogy a többek közt Norah Jones, Coldplay, Radiohead, illetve számos egyéb neves előadó és együttes CD-inek kiadásával foglalkozó EMI Group a Universal Music Group példáját követve ugyancsak beperelte a Bertelsmannt, ugyanis az EMI Group mindig is arról volt ismert, hogy tűzzel-vassal küzdött az internetes kalózipar ellen. Közismert, hogy az EMI Group és a hozzá hasonló nagy kiadók elsősorban az internetes zenefájl cserebere szolgáltatásokat okolják azzal, hogy a boltokban egyre kevesebb CD-t és egyéb hanghordozót adnak el, ezzel párhuzamosan pedig egyre nagyobb ütemben csökken a zeneipar bevétele.

"Ezzel a bírósági perrel azt szeretnénk bizonyítani, hogy az EMI Group kiáll a zenei előadók érdekei mellett, és nem hagyja, hogy megkárosítsák őket" - áll a kiadó közleményében. Ismeretes, hogy a fénykorában több mint 60 millió felhasználó által használt Napster működését a kiadók a közelmúltban teljesen lehetetlenné tették, ezt követően pedig a Napster szépen csöndben lehúzta a redőnyt, és átadta a helyét a hozzá hasonló új szolgáltatásnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • WiLDoR #3
    naja, valahogy igy van...

    'a boltokban egyre kevesebb CD-t és egyéb hanghordozót adnak el'

    hát igen, a szart tényleg elég nehéz eladni...
  • galocza #1
    dögre a sakálok...