JohnnyCage

A bíróság elmarasztalta a Network Associates-t

A New York-i legfelsőbb bíróság ítélete szerint a Network Associates (NA) nem tilthatja meg, hogy a felhasználók megosszák véleményüket a társaság termékeiről.

Marilyn Shafer bírónő határozata szerint a Network Associates nem használhatja fel felhasználói licenszszerződését arra, hogy megtiltsa termékeinek elemzését, tesztelését. A bírónő szerint a társaság által alkalmazott felhasználói licenszszerződés megtévesztő, mivel arra utal, hogy törvénysértést követ el az, aki teszteli a cég szoftvereit, illetve ismertetőt készít azokhoz, holott ez valójában nem igaz.

Az ügy még 1999-ben kezdődött, amikor a Network World Fusion magazin egy olyan ismertetőt publikált a Network Associates "Gauntlet" elnevezésű tűzfal szoftveréről, amely a társaság számára nem volt kedvező. A Network Associates a cikk visszavonását követelte, és licenszszerződésének megsértésével vádolta meg a magazint. Az NA felhasználói licenszszerződésében akkoriban az állt, hogy a társaság szoftvereiről csak annak írásos beleegyezésével tehető közzé ismertető, vagy teszt.

Az ügyészség tavaly indított pert a szoftvercég ellen, mivel a licenszszerződés azt sugallja a felhasználók számára, hogy törvénysértést követnek el, ha a társaság beleegyezése nélkül mondanak véleményt termékeiről. "Az efféle záradékok korlátozzák a szólásszabadságot, és megakadályozzák, hogy a technológiai szakértők nyíltan beszéljenek a megoldásról" - mondta Eliot Spitzer, New York legfőbb államügyésze.

A Network Associates fellebbezni kíván az ítélet ellen. "Nem értem, hol tévesztettünk meg bárkit is" - mondta Kent Roberts, a társaság jogi képviselője. "A mi célunk az volt, hogy növeljük a felhasználók számára elérhető információ mennyiségét." Roberts szerint a társaság azért ékelte bele a licenszszerződésbe a kérdéses mondatot, hogy mindig a szoftver legfrissebb verziója szerepelhessen a tesztekben.

A kérdéses kitétel egyébként már több mint egy éve kikerült a társaság szoftvereinek licenszszerződéseiből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #3
    Ne mondjatok már ilyeneket, minden amcsinak kezd kisebbségi komplexusa lenni. Ha valamiért bocsánatot kér, rögtön arra hivatkozik hogy milyen rossz a hírük, és hogy őt is biztos elragadta az idiótizmusuk :P
  • Mice #2
    Végre valami értelmeset is csinálnak egyszer az USA-ban.