JohnnyCage

Újabb kihívás előtt áll a Microsoft

Egyes technológiai cégek újabb panaszt nyújtottak be az Európai Uniónak a szoftveróriás Microsoft ellen, mivel a társaság a Windows XP operációs rendszerrel állítólag ellehetetleníti a konkurencia helyzetét.

A Computer and Communications Industry Association (CCIA) szövetség tegnap nyújtotta be panaszát Mario Monti EU versenyügyi biztosnak. A 260 oldalas panaszlevél szerint az Európai Unió versenyügyi bizottságának teljes egészében kellene vizsgálnia a Microsoft tevékenységét, nem pedig külön - külön. A szövetség szerint a Microsoft egyértelműen monopól helyzetének megőrzésére, illetve további területekre való kiterjesztésére törekszik, és ennek elérése érdekében számos alkalommal illegális eszközökhöz folyamodik.

A CCIA úgy véli, a Microsoft dominanciájával való visszaélése egész Európában érezhető, és minden számítógéppel rendelkező vállalatot és felhasználót sújt.

Jim Desler, a Microsoft szóvivője úgy véli, a szövetség rég megcáfolt állításokat hajtogat, hogy befolyásolja az EU versenyügyi bizottságának munkáját.

A CCIA egyébként olyan óriáscégeket is tagjai között tudhat, mint az Oracle Corp., a SUN Microsystems, az AOL Time Warner, a Yahoo Inc., a Nokia, az Eastman Kodak, és a Fujitsu. Az Európai Bizottság megvizsgálja a szövetség panaszát, de nem vonja össze azt a Microsoft ellen folyó, hamarosan lezáruló vizsgálattal.

"A Microsoft számos szoftvert beleépített a Windows XP-be, ellehetetlenítve ezzel a riválisok megoldásait. Minden olyan szoftver, amely megtalálható a Windows XP-ben, bezárja a kaput a hasonló megoldások előtt" - áll a CCIA közleményében. A szövetség azt szeretné elérni, hogy a Microsoftnak a segédprogramok nélkül kelljen árulnia a Windows XP operációs rendszerét. "A beépített szoftverek sem jelentenek kedvezményt a felhasználók számára, áruk ugyanis bele van foglalva az operációs rendszer kereskedelmi árába" - mondta Tom Vinje, a CCIA jogásza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Crazy Dog #31
    Akkor úgy tűnik, én vagyok az a bizonyos ELÉGEDETT FELHASZNÁLÓ, akiről a reklámok szólnak. Vagy csak mázlim van. Nekem tényleg nem fagyott még le az XP csak egy hibás vinyó miatt, pedig sokat nyúzom. A 98-ról ugrottam XPre, nem ismerem az 2000-t, de sok jót hallottam róla. Van akinél tényleg nem megy az XP. Passz.
  • Crazy Dog #28
    Mi vagy te bakker, lingvisztikus?:)))
  • RpPRO #27
    legunszipatikusabb --> ajjaj!
    =legkevesbe szimpatikus VAGY legantipatikusabb
  • Gabest #24
    A gép az evolúció köv foka, te már csak egy zsákutca vagy, jobb ha hagyod magad használni, még jó pont lehet késöbb! (igen, tudom, az ilyen történetekben mindig az ember győz a végén, de azok csak mesék... :)
  • Crazy Dog #22
    Nekem még egyszer se fagyott az XP, csak hardverhiba miatt. Fenn van az SP1. A hardvertől függ a dolog, nem szabad olcsó szart venni, ezt már az első gépemnél megtapasztaltam. Egy jó hardveren nagyon frankón elfut. Ja, és mindenféle programot futtatok rajta, játékoktól kezdve egészen Visual Studio, vagy Photoshop. Az első Microsoft OS, amivel 100 %-ig elégedett vagyok. Intelligens, gyors, és eddig minden szituációból felállt.
    Az alaplapom fenn van az AMD honlapján ajánlottak között, szóval baromira odafigyeltem, hogy jól működő dolgokat rakjak össze. Egy olyan összetákolt szarra, mint a PC, nem lehet jó OSt írni. A Linuxnál uez a szitu, nem minden hardveren fog jól futni.
    A Microsoft a legunszipatikusabb cég a világon, de OSt írni, azt megtanultak végre.
  • Gabest #9
    MS szerintem senkit nem akadályoz meg abban, hogy saját oprendszert tegyen a polcra teletömve szintén saját készítésű programokkal, a te hasonlatod arra lenne jó hogy szuzikit csak szuzuki által készített üléshuzattal lehetne megvenni, és nem mondjuk opel astráéval. Addig cseszegetik őket, amíg tényleg meghúzzák azt a lépést hogy csak általuk jóváhagyott (digitálisan aláírt, stb) program lesz futtatható egy köv. windows verzióban.
  • Yfel #3
    Igen, de ha már megveszed a Windows XP-t akkor el is várod, hogy ne csak alapdolgokat lehessen vele csinálni.

    A konkurencia meg kinyalhatja... ezekben a perekben egy szó sem esik arról, hogy miért is jobb a vásárlónak, ha egy teljesen lecsupaszított rendszert kap azzal szemben, ha a pénzéért megkapja a teljes Windows XP-t...

    Akinek meg nem elég az alapszolgáltatás annak soha nem volt megtiltva, hogy a konkurencia termékeit telepítse fel a gépére.

    Y