JohnnyCage

Újabb per indult a Microsoft ellen

A szoftveróriás ellen összehangolt pert indítottak azok a kalifornia felhasználók, akik szerint a Windows operációs rendszer sebezhetősége rendszeres vírustámadásokat eredményez, veszélyeztetve a számítógépes hálózatokat.

A Los Angeles-i Bíróságon indított per szerint a Microsoft piacvezető operációs rendszere számtalan olyan hibát tartalmaz, amely lehetővé teszi a vírus- és hackertámadások indítását a Windows-t alkalmazó felhasználók számítógépei ellen. A felperesek emellett azzal vádolják a világ legnagyobb szoftvercégét, hogy olyan, túlzottan bonyolult biztonsági figyelmeztetéseket ad ki, amelyeket az átlagos felhasználók nem értenek meg, és inkább csak a hackerek számára ad tippeket, hogy miként lehet támadást intézni a védtelen számítógépek ellen.

"Ennek a pernek egyszerűen nincs értelme. A problémát olyan emberek idézik elő, akik bűncselekményt elkövetve vírusokat írnak" - mondta Stacy Brake, a Microsoft egyik szóvivőnője hozzátéve, hogy a társaság együttműködik a rendfenntartó szervekkel a vírusok készítőinek felkutatásában.

A mostani per azonban újból felveti a kérdést, hogy a szoftverek készítőinek felelősséget kell-e vállalniuk az általuk készített szoftverekért oly módon, mint ahogy például az autógyártók felelnek az általuk készített gépjárművek biztonságáért. A szakértők szerint amennyiben a válasz igen, az a jövőben sokkal megbízhatóbb, de ezzel egyidőben jóval drágább, és lassabban fejlődő szoftverekhez fog vezetni.

"Nyilvánvaló, hogy a perbe foglalt problémákért nem vállalhat a Microsoft 100 százalékos felelősséget, de ezzel egyidőben nem is mentesíthető teljesen ezalól" - mondta Bruce Schneier, a Counterpane Internet Security technikai igazgatója.

A napokban indított per egyébként számos pontjában hasonló vádakat fogalmaz meg, mint az a közelmúltban kiadott jelentés, amely szerint a piacvezető Microsoft szoftverek biztonsági hibái az egész Egyesült Államokra veszélyt jelentenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #30
    "Egy programnál miért a felhasználó állja a javítás letöltésének és telepítésének költségét?"

    Nagyon egyszerű: nem nagyon van más megoldás a piacon. Tudomásom szerint SENKI nem vállal nagyobb felelősséget egy BÁRMILYEN gépre felrakható (értsd nem célhardver) alkalmazásért, mint a Microsoft.

    Ha majd találsz, szólj! Esetleg át is lehet rá állnod, ha zavar a mostani helyzet. :)

    Másik oldalról szemlélve a dolgot: te vállalnál mindenre kiterjedő garanciát az általad fejlesztett alkalmazásra, mikor még a harvergyártók sem szoktak ilyet tenni?
  • Remetix #27
    A fekcso atvaghatosaga miatt nem, de mondjuk ha a kormanyrud utkozeskor hajlamos atszurni a vezetot, vagy a benzintank felborult kocsinal surun felgyujtja a kocsit.. akkor hiaba a balesetet nem az autot gyarto ceg okozta, megis szerintem lehetne oket jo esellyel perelni
  • mrzool #24
    "Ezért szerintem be kellene perelni a Microfost."

    Hajrá. Keress egy ügyvédet, aztán kezdheted is az MS Magyarországgal. Szólj, ha kezdődik a per, érdekel a végkimentele.:)))
  • b #20
    wow, így flémel egy igazi azbesztgatyás balrog. :D
  • b #19
    > érdekes Mac OS bugokról miért nem hallani

    pedig van belőlük elég. a 10.0 fagy, mint a szél. pedig a darwinnak fríbéesdé az alapja. tehát: mac sux, bsd sux, winfos sux! >D
  • mrzool #17
    "Ezt ugye te se gondolod komolyan, hogy elárulja :))))))"

    Akkor ezt is elteszem az vindózos urban-legendek közé... Elvégre olyan jó, populista kimondani, hogy az "Ms tudott 11 honapja" és "mai napig nincs befoltozva".

    Hiszen az érzelmekre hat, utánanézni, BIZONYÍTANI már eleve felesleges, hiszen 10 emberből 9 tények nélkül is elhiszi, hogy van ilyen.

    Mindenesetre én kíváncsian várom bull válaszát.:)
  • mrzool #15
    "jaa, es egy ilyen kis hiba miatt vesztett a cegunk tobb szazezer dollart, amirol Ms tudott 11 honapja, es ha jol tudom mai napig nincs befoltozva!!!"

    Elárulnád, melyik az?
  • Yfel #12
    Bíróságon csak annyit kell bebizonyítani az MS-nek (ha az EULA nem elég), hogy minden elvárható biztonsági intézkedést megtett a probléma megfékezésére, és ezt meg kell adnunk nekik, akármennyire ki nem állhatjuk őket.

    Másrészt: ha a kedves felhasználónak nem tetszik az MS biztonság, akkor lehet használni Mac-et, Linuxot, BSD-t, meg ki tudja még mit nem... ja, hogy ahhoz túl lusta volt és perelni könnyebb? Bíróságon ez nem érv.

    Y
  • droland #11
    "A védekezés az MS oldaláról nagyon egyszerű: Ha nem volnának tolvaj, banda ganély, senkiházi fa**zopók, akiknak az a lételemük, hogy mások rendszerét feltörjék, akik nem volnának ilyen gondok."

    Helyesen:

    A védekezés az MS oldaláról nagyon egyszerű: Ha nem volnának ilyen tolvaj, banda ganély, senkiházi fa**zopók, akiknek az a lételemük, hogy mások rendszerét feltörjék, akkor nem volnának ilyen gondok.
  • droland #10
    Felesleges vitatkozni a semmin, mivel összetett több felhasználós, több feladat szálon futó hibátlan program nem volt, nincs ÉS SOHA A BÜDÖS ÉLETBE NEM IS LESZ.

    Mehet mindenki perelni, amíg él az emberiség.

    Ennyi értelme van az ilyen dolgoknak.

    Én meg megyek perelni az autógyártó cégeket, mivel miattuk (is) romlik a levegő, és én ebbe halok bele. Megyek én is széllel szembe pisilni...okos...nagyon okos...

    A védekezés az MS oldaláról nagyon egyszerű: Ha nem volnának tolvaj, banda ganély, senkiházi fa**zopók, akiknak az a lételemük, hogy mások rendszerét feltörjék, akik nem volnának ilyen gondok.

    Végülis, ha nem volnának tolvajok, akkor soha sehova sem törnének be, hisz mindenhova be lehet törni, csak kell valaki, aki meg is teszi, hogy aztán lehessen ugatni...

    A ganély embereket kell eltörölni a föld színéről, és akkor rengeteg negatív dolog elmúlna.

    Majd szóljatok, ha véget ért az álom...

    ennyi...