Spencer

BSA: az Egyesült Államokban visszaszorult a szoftverkalózkodás

A BSA egyik legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy az Egyesült Államokban az elmúlt esztendőben visszaszorult a szoftverkalózkodás.

A többek közt az Apple Computert, a Cisco Systems-t, a Microsoftot és számos egyéb vezető információs technológiai nagyvállalatot magába tömörítő szervezet tegnap nyilvánosságra hozott tanulmánya az ország egyes államait külön-külön megvizsgálja a szoftverkalózkodás szempontjából, és megállapítja, hogy 2002-ben 2 százalékponttal 23 százalékra csökkent az illegális módon lemásolt szoftverek részaránya. A jelentés elkészítésében egyébként komoly segítséget nyújtott a BSA-nak az IPR (International Planning and Research).

A BSA munkatársai szerint az Egyesült Államokban az elmúlt esztendőben leginkább Louisianában, Maine-ben, Oregonban, Nyugat Virginiában, Idahoban, Hawaiin, Alaszkában, Dél Karolinában, Washingtonban és Oklahomában szorult vissza a szoftverkalózkodás. 2002-ben egyébként a következő amerikai államokban volt a legalacsonyabb az illegálisan lemásolt szoftverek részaránya: Illinois, Michigan, Ohio, Indiana, New York, Connecticut, New Jersey, Washington, Virginia.

Bob Kruger, a BSA végrehajtási részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy bár mostanság egyre több amerikai államban sikerül visszaszorítani a szoftverkalózkodást, a programok fejlesztésével foglalkozó cégeknek még mindig nagyon komoly veszteséget okoznak az egyénileg, illetve szervezett formában tevékenykedő szoftverkalózok. Az Egyesült Államokban a közelmúltban még sohasem volt ilyen alacsony a kalózszoftverek aránya, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a számítógépes bűnözők még így is nagyon komoly károkat okoznak az iparnak - nyilatkozta Kruger, majd hozzátette, hogy míg a BSA vállalati szinten egyre jelentősebb sikereket ér el, addig az egyéni felhasználókat csak nehezen tudja rávenni a legálisan vásárolt szoftverek használatára.

A BSA legfrissebb adatai szerint az Egyesült Államokban tavaly mintegy 1,9 milliárd dollárnyi kárt okoztak a szoftverkalózok, akik tevékenységükkel áttételesen megközelítőleg 105 ezer munkahelyet szüntettek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • palos_gyorgy #17
  A Mistrál a legszemetebb számítástechnikai cég Magyarországon, ezt szerintem mindenki tudja.
  Írtátok páran, hogy milyen jó cég ebben teljesen igazatok van, de csak addig amíg működik az alkatrész amit vettetek, ha tönkre megy akkor kíváncsi leszek a véleményetekre, amit a tschymo az mind igaz + a nézzétek meg a felíratok.hu-n a mezi nevű emberke hozzá szólását a témához (A BSA-s rovatban van) akkor talán megváltozik a véleményetek.
  + már csak maga a számla is törvénytelen amit minden vásárlásnál alá írattatnak veletek, ha nekem nem hisztek akkor kérdezzétek meg a Fogysztóvédelmi Felügyelősséget
  E-mail: [email protected]
 • zippofcy #14
  Az USAban a jozan esz is visszaszorult miota a faszlama busht megvalasztottak, miert pont a warezolas lenne kivetel? :)
 • Mice #10
  A kalózkodás visszaszorult, helyette viszont megy a crackkelés ezerrel.

  A másik meg, FSF-nél meg mit csórnának.
 • SoDI--- #9
  Minden esetre a Microsoft-nak nagyon jó hír, hogy illegális a Linux használata :-)))
 • watermark #3
  Qrva egyszerure egyszerusitve:
  Akinek van penze, es tiszteli+nem akarja tonkre tenni a szoftver cegeket >>> vegyen eredetit!
  Akinek van penze, tiszteli+tonkre akarja tenni a szoftver cegeket >>> kopirozzon!
  Akinek nincs penze, akar tiszteli, akar nem, akar melyrepulesbe akarja latni a ceget, akar nem >>> csak masoljon!

  Kivetel:
  Akinek van penze, es imadja a masolt cdket >>> nem kell mondanom. :)))

  Osszesites:
  Aki latott mar arabszamot es mat.jeleket, akkor az tudja, hogy:
  1=aki original cd-t vesz
  X=aki CD/DVD-irot, vagy meg azt sem.
  es Alt.-ban a tobbseg gyoz, ugyebar.
  Fentiek szerint tehat a X>1. Nem irom tovabb.