JohnnyCage

Visszaesett a kalózszoftverek aránya

Némileg csökkenő tendenciát mutat a szoftverkalózkodás mértéke. Egy kedden kiadott ipari jelentés szerint a kalózszoftverek aránya az elmúlt évben egy százalékkal csökket 2001-hez képest, megfordítva ezzel az elmúlt évek tendenciáját.

A szoftverfejlesztők, lemezkiadók, és filmstúdiók évek óta küzdenek az illegális online terjesztés térhódítása ellen. A társaságok ezidáig azonban csak elhanyagolható eredményeket értek el.

A Business Software Alliance (BSA) jelentése szerint 2002-ben a kalózszoftverek aránya 39 százalék volt az összes üzleti szoftverből, amely 1 százalékkal alacsonyabb a 2001-ben regisztrált részaránynál. "Örülünk az eredménynek, de továbbra is problémát jelent, hogy tíz üzleti szoftverből majdnem négy jelenleg is jogtalanul használt kalózmásolat" - mondta Beth Scott, a BSA európai, közép-keleti, és ázsiai térséggel foglalkozó elnökhelyettese.

A BSA az elmúlt években komoly erőfeszítéseket tett az - elsősorban vállalatok által használt - üzleti szoftverek, mint például táblázatkezelők, és szövegszerkesztők jogtalan használatának visszaszorításáért. A kalózmásolatok tavalyi, kismértékű visszaesése két éven keresztül tartó, jelentős növekedés után következett be. A 2000-es és 2001-es években regisztrált növekedést a szakértők a fájlcsere hálózatok terjedésének tudták be.

A kalózszoftverek aránya 2002-ben 10 százalékkal alacsonyabb volt, mint 1994-ben, amikor a szoftveripar először lépett fel egységesen a probléma ellen. A BSA szerint a kalózszoftverek terjedése éves szinten 13 milliárd dollár bevételkiesést okoz a szoftvercégeknek, ezért a szervezet tovább küzd a jogtalanul használt szoftverek számának visszaszorításáért.

A BSA közleménye szerint Magyarországon is csökkent az illegális szoftverhasználat, adataik szerint míg 2001-ben 48%, addig 2002-ben már csak 45% volt ez az arány az üzleti szférában. Véleményük szerint ez a tűzszünet kampányuknak köszönhető, melyben az ország egyes megyéit sorbavéve, az azokban működő vállalkozásokat levélben hívták fel szoftvereik legalizálására, és ismertették a büntetőjogi szankciókat is. Ennek ellenére továbbra sem elégedettek, mivel - mint közölték - a 45%-os arányt továbbra is magasnak tartják az Európa fejlettebb felén mért 35%-hoz képest.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #14
    Közel sem. A BSA-t több nagy cég hozta létre, közülük csak egy a MS. Persze a legnagyobb, de hasonlóan ott szerepel a nevek között az Adobe vagy a Macromedia is. Esetleg a Corel sem ismeretlen cég számodra. Ők is.
  • Cheky #11
    "A BSA szerint a kalózszoftverek terjedése éves szinten 13 milliárd dollár bevételkiesést okoz a szoftvercégeknek"

    Mi a faszért gondolják, hogy ha nem lenne kalózkodás, akkor mindenki megvenné az eredetit?
    GRRR
  • [HUN]PAStheLoD #8
    akkor is mért kell pont HP gépeket venni? Kompleten? CD meghajtóval meg floppyval ha úgyis le van tiltva (suliba)
    kormányzatnak mért kell 17" -os TFT ??? és mért kell 2,4 P4 ??
  • Benedekco #7
    álmodok még 1 kicsit! :)
  • Benedekco #6
    szerintem is jöhetne valami fejlődés ezen a téren és totál igazadvan ecsém!
    lehetne pl UHU-Linux is az alternatíva??? IGEN!!! :)
  • Mike at home #5
    nem egyeb ez mint hasrautes, meg onigazolas, lam milyen jol dolgoztak
  • b #4
    no akkor hadd bigyesszem ide az én szerény véleményet is.

    bennem vegyes érzelmeket kelt, hogy nagymagyaroszágon csökkent az illegális sw használat. nálunk szerintem azt kell elérni, hogy minél többen használjanak számítógépet, internetet, stb. ezeket a balkáni állapotokat, amik egyes cégeknél vannak fell kellene számolni. természtesen nem azt mondom, hogy minden áron!

    viszont kovács, magyar és gyurcsány előtt ott kell lebegjen münchen példája. ha egy olyan kis sváb falu, mint münchen el tud vonatkoztatni a redmondi sötét úrtól, akkor egy olyan nagymagyar, fényes világvárosnak, mint budapestnek is bizonyítottan lehet alternatívákat találni.

    szóval szerintem még több erőt az alternatívoknak! minden téren! :) elvtársak, tiszta, nyílt, egyenes, szabadversenyes kapitalizmust szeretnék látni, a kommunista tervgazdálkodásnak vége! :)
  • Hustler_hu #1
    LOL