Spencer

Az USA folytatja a harcot a számítógépes kalózok ellen

Folytatódik az az immár több mint egy éve tartó bűnvádi eljárás, melyet az amerikai kormányzat indított a világ egyik leghírhedtebb számítógépes kalóz csoportosulása, a Drink Or Die ellen, ugyanis a kormányzat jogi képviselője bejelentette, hogy a szerzői jogokkal kapcsolatos törvények megsértésével vádolják a Drink Or Die egyik neves tagját, Hew Raymond Griffiths-t.

A felperes szerint az ausztráliai Bateau Bay-ben élő Griffiths Bandido álnéven tevékenykedett a Drink Or Die csoporton belül, és bűnözői pályafutása alatt jelentős károkat okozott. Paul McNulty, az amerikai kormányzat jogi képviselője elmondta, hogy kérelmet nyújtott be a számítógépes kalóz Ausztráliából az Egyesült Államokba történő kiadatásával kapcsolatban.

Mint ismeretes, a Drink Or Die csoportosulás volt az elsődleges célpontja annak a nagyszabású, Operation Buccaneer nevezetű projektnek, melyet az Egyesült Államok kormányzata több amerikai és külföldi ügynökséggel karöltve folytatott le a közelmúltban. A projekt keretein belül 2001 decemberében lefülelték a Drink Or Die csapat tagjait, akik egyébként több különböző országban tartózkódtak. A számítógépes bűnözők közül azóta húsz személyt ítéltek bűnösnek a szerzői jogokkal kapcsolatos törvények megsértése kapcsán, tíz személyt pedig 33-46 hónapnyi börtönbüntetéssel sújtottak.

A lefülelést megelőző három esztendőben a Drink Or Die csapat tagjai különböző becslések szerint több mint 50 millió dolláros kárt okoztak azzal, hogy illegális módon mozifilmekkel, zenei felvételekkel, valamint számítógépes játékokkal kalózkodtak. A nyomozóhatóságok állítása szerint a most perbe fogandó, ausztrál származású Griffiths a Drink Or Die egyik vezető személyisége volt, akinek több nagysebességű hozzáférése is volt a feltöretlen és a már feltört szoftvereket tároló szerverekhez. Griffith ezenkívül folyamatosan szoros kapcsolatban állt a Drink Or Die több tagjával, akiket egyébként folyamatosan értesített a legújabb kalózipari újdonságokról. Egyelőre nem lehet tudni, hogy Griffiths-t Ausztrália kiadja-e az Egyesült Államoknak, és ha igen, mikor. A Drink Or Die egykori oszlopos tagja legrosszabb esetben tízéves börtönbüntetést és 500 ezer dollárig tartó pénzbüntetést kaphat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • awender #5
    "Apadjon el a szem, mely célba vevé,
    Száradjon el a kar, mely õt lefejezte; Irgalmad, oh, Isten, ne légyen övé,
    Ki miatt lõn ily kora veszte!” "

    AJ
  • awender #4
    Ha egy újság átveszi Amerika hangját, akkor az is úgy szól. A csapat tagjai nem nyitottak boltot és nem árultak hamisított szoftvereket, egyszerűen feltörték a progikat, filmeket kódoltak divx-be és terjesztették ezeket. Na és? Embert nem öltek, nőket nem erőszakoltak, gyermekpornóval nem foglalkoztak.

    Bűncselekményük kb. olyan, mint amikor könyvet lefénymásolnak és ingyen osztogatnak az utcán.