JohnnyCage

P2P cache: kockázatos megoldás?

Az internetszolgáltatók számára jelentős pluszköltséget jelentenek az online fájlcserélők, akik gyakran napokon keresztül 100 százalékban kihasználják a biztosított sávszélességet. Könnyen magára vonhatja azonban a kiadók haragját a túlterhelés enyhítését célzó, új rendszer.

Az online fájlcsere, amely az egyik oldalról jelentős növekedést hozott, és hoz a szélessávú hozzáférést kínáló internetszolgáltatók számára, egyben komoly fejfájást is okoz a költségeket csökkenteni vágyó társaságoknak. Egy svéd társaság azonban olyan megoldást fejlesztett ki, amely csökkentheti a hálózatok P2P forgalomból eredő megterhelését.

A svéd Joltid közleménye szerint ezidáig három jelentős európai internetszolgáltató licenszelte a társaság PeerCache technológiáját, amely az online fájlcserélők által gerjesztett forgalomból eredő pluszköltségeket hivatott mérsékelni úgy, hogy a gyakran letöltött fájlokat eltárolja egy gyorsítótárban.

A PeerCache a KaZaA és iMesh által használt FastTrack P2P hálózati technológiához kapcsolódik, amely a Joltid szerint a hálózatok forgalmának akár 70 százalékát is kiteheti. A megoldás a szolgáltató rendszeréhez kapcsolódik, és ideiglenesen eltárolja a gyakran letöltött fájlokat, csökkentve ezzel az internetszolgáltató külső sávszélesség igényét.

Könnyen lehet azonban, hogy a lemezkiadók nem fogják tétlenül nézni a technológia bevezetését, és pert indítanak a megoldást alkalmazó internetszolgáltatók ellen. A rendszer ugyanis ideiglenesen a szolgáltató saját rendszerén tárolja el a gyakran letöltött fájlokat, amelyek között nagy számban lehetnek jogtalanul terjesztett zeneszámok, videók, szoftverek, és egyéb szerzői jogok által védett tartalmak.

- A "cache-elés" szó használata nem jelenti automatikusan azt, hogy a szolgáltatás alkalmazói mentesülnek a felelősség alól - olvasható a Lemezkiadók Nemzetközi Szövetségének (IFPI) közleményében. "Egyelőre nem teljesen világos számunkra, hogy a Joltid, illetve a társaság partnerei mit csinálnak, ezért részletes vizsgálatnak vetjük alá a szolgáltatást, és az eredmény ismeretében dönteni fogunk az esetleges lépésekről" - áll a közelményben.

Niklas Zennstrom, a Joltid alapítója azonban úgy véli, az Európai Uniós törvények lehetővé teszik az internetszolgáltatók számára a letöltött tartalmak ideiglenes tárolását azok törvényességétől függetlenül. A megoldás ráadásul nem az illegális fájlcserét folytató felhasználókat segíti, hanem a szolgáltatók hálózatain csökkenti a forgalmat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #21
    ez szarra se vonatkozik, a biroság egyszeruen nem fogadja el
  • fetyka #15
    Megyünk vissza az öskorba.
    Ja, meg a szabadságunkat is korlátozzák.
    Szarházi pénzéhes banada!!!
  • Gabest #13
    Az én jegyzeiteim is fénymásolat minőségűek voltak, de legalább hivatalos forrásból :)
  • gonosz #11
    igy is agyon van korlatozva az adsl -unk savszelessege es meg skotkodnak, ezt nekik. (ez)
  • Gabest #9
    Ki az elvetemült, aki könyvet warezol fénymásolóval? Láttam már én is másolt könyvet, de nagyon ritkán.
  • ayden #5
    "Az internetszolgáltatók számára jelentős pluszköltséget jelentenek az online fájlcserélők, akik gyakran napokon keresztül 100 százalékban kihasználják a biztosított sávszélességet."
    Mármegcsássanak de akkor én miért is fizetek? Vagy ők úgy gondolták hogy én fizetek de adni már nem akarnak semmit? Elég siralmas hozzáállás
  • HappyBoy #4
    Legjobb lenne, ha bezárnák ezt a kócerájt. Vagy a RIAA-t, vagy a netet :))
    De a könytárakat is ám! Mert i van, ha otthon lemásolom a könyvet?
    Áramszolgáltatás se legyen, mert valszeg hozzájárul a warez-hoz. Ugyan így a hangkártya gyártókkal. Az eszközük képes illegális zenét is lejátszani. Nem hogy mindnet nem, de egyenesen SEMMIT se tesznek az illegális zenehallgatás megakadályozására. Ezért perelném őket is! Sőt...
  • Gabest #2
    Rájöttem! Egyszerűen installálnak az ISP-hez egy kazaa-t és tükrözik a hálózatot local-ba :P
  • Gabest #1
    Hm, ez érdekes. De vajon hogy oldják meg a sorbanállást? Ott van a kért blokk az ISP-nél, de mivel nem került még sorra az illető, nem is indulhat el a letőltés. Ha meg végre rákerul a sor, hogy mondja meg az ISP a kiszolgálónak, hogy "nefáradj öcsi, majd én feltőltöm helyetted"?