JohnnyCage

Érdekvédelmi csoportot alapítanak a fájlcsere társaságok

Az internetes fájlcsere szoftvereket fejlesztő, illetve a hálózatokat működtető társaságok egy olyan európai érdekvédelmi csoportot terveznek létrehozni, amely megvédi a társaságok üzleti érdekeit a médiacégekkel szemben.

Mint a leendő csoport egyik tagja bejelentette, a fájlcsere társaságok nem kívánják tétlenül nézni, hogy az egyre agresszívebbé váló médiaóriások egyszerűen eltiporják őket. A fájlcsere szoftverek fejlesztői, illetve a hálózatok működtetői korábban igyekeztek a lehető legmesszebbre települni, olyan országokba, ahol a médiacégek nem tudják őket könnyedén elérni pereikkel. A társaságok azonban megelégelték a bujkálást, és nyíltan ki akarnak állni a zene- és filmipar képviselői ellen.

A médiaóriások már évek óta harcolnak a fájlcsere hálózatok ellen, amelyek a társaságok szerint éves szinten dollármilliárdos nagyságrendű bevételkiesést okoznak az üzletágnak a zene- és videófájlok illegális online terjesztésének megkönnyítésével.


A bátrabb fellépésre többek között az ösztönözhette a társaságokat, hogy az amerikai bíróság a közelmúltban nem ítélte illegálisnak a P2P fájlcsere hálózatok működését, mivel azokon az illegális zene- és videómásolás mellett nagy arányban folyik jogszerű tevékenység is, a működtető társaságok pedig nem tudják megszabni, hogy a felhasználók milyen fájlokat osszanak meg egymás között.

Bár a most létrehozott érdekvédelmi csoport az Európai Unió, illetőleg az Európai Bizottság előtt kívánja érvényesíteni a fájlcsere társaságok érdekeit, a szervezetnek várhatóan amerikai megfelelője is alakul majd. "Egyesítjük erőinket, hogy az amerikai Kongresszus, illetve az Európai Unió meghallgasson minket, valamint azt a többszáz millió szavazót, aki ezeket a hálózatokat alkalmazza" - mondta Pablo Soto, a madridi központú Blubster egyik fejlesztője.

Soto azt egyelőre nem kívánta közölni, hogy pontosan mely cégek kívánnak részt venni a szervezet munkájában. A részletek várhatóan július végén kerülnek nyilvánosságra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CAD #16
    Errol van szo, ha munkat kuldok akkor ftp, email valami, ezert irtam hogy van alternativa.

    Yfel igazad van, valoban szamtalan lehetoseg lenne / van, de sztem jogos, hogy tulnyomoreszt mindenki illegalis dologra hasznalja, hisz pont ez a lenyege, a viszonylag nehez lenyomozhatosag (vagyis epp az hogy konnyu, csak osszeszedni nehez sokat).
  • Laci73 #15
    Ha el is tűnnének a p2p programot fejlesztő csapatok, hipp-hopp megjelennének az ismeretlen készítők (akár hackerek) által kifejlesztett file-cserélő programok.

    Nem baj, majd rájön egyszer a RIAA is hogy mindig van egy vesztes, és ez esetben ő az...
  • Reggel #14
    "bár számomra szinte elképzelhetetlen még mire is hasznalhatóak a fájlcserélők..."
    Én csak néhány dokomentumot és freeware programot töltök le, illetve a saját fejlesztésű szintén freeware progikat osztom meg.
    :)
  • [HUN]PAStheLoD #12
    lol
  • Gabest #11
    A már-már klasszikus idézetet: "bar szamomra szinte elkepzelhetetlen meg mire is hasznalhatoak a fajlcserelok..." talán ki lehetne egészíteni azzal, hogy "... nem csak egy szűk felhasználói kört vonzó tartalommal".
  • Inquisitor #9
    "A kiadok kora lejart. Fossziliak. Anakronizmusok. Eltunnek. Hamarosan."
    ÁMEN! 8)
  • Inquisitor #8
    "Ha nekem neten kéne elküldenem a munkámat, biztos nem P2P-n tenném. Akkor más inkább ftp."
    Ellenben ha "távmunkában" van egy vagy több kolléga, és nem eljuttatni, hanem megosztani kell a kész(ülő) anyagot ... közben persze EyeBall-on keresztül elküldik egymást a fenébe, mert még csak ennyi van készen :)
  • zippofcy #7
    Vegre, a Birodalom Visszavag :)
    Aztan majd pereskedhetnek a kiadokkal evekig, mi meg kozben tovabbra is tolthejuk le a zeneket a netrol. Vegul majd valami kompromisszummal lezarul a per, aminek ertelme csak annyi lesz hogy az ugyvedeknek is elniuk kell valamibol, ugye :)
    A kiadok kora lejart. Fossziliak. Anakronizmusok. Eltunnek. Hamarosan.
  • Yfel #6
    bar szamomra szinte elkepzelhetetlen meg mire is hasznalhatoak a fajlcserelok...

    Hirtelen a rengeteg független zenész jut eszembe (az RIAA-től független) akiknek a P2P hálózatok óriási terjesztési médiumot jelentenek, de biztosan vannak mások is... írók akik nem akarnak szóbaállni a könyvterjesztőkkel, művészfilmek készítői akiknek a forgatókönyvét nem fogadták el a stúdiók... mind olyan emberek akiknek lehetőségük van a figyelem központjába kerülni az ilyen filecsere szolgáltatások által.

    Y
  • Inquisitor #4
    Russian Computer Scientist arrested.
    Princeton Professor threatened.
    Librarians == Terrorists?
    Trust Microsoft? Anti-Trust?
    FBI spying on Judges?
    Illegal to link to source code.
    Corporations buying Unconstitutional laws.
    It's time to take back the net!