JohnnyCage

Intel: 32 processzoros szerver Linuxszal

A chipóriás Intel szakértői egy teszt során megállapították, hogy a Linux operációs rendszer a nagyteljesítményű szerverek körében is igen jól helytáll.

Az Intel a közelmúltban vizsgálatot folytatott annak megállapításáért, hogy a Linux operációs rendszer hogyan viselkedik egy nagyteljesítményű szerver esetében. A társaság laboratóriumi teszje során egy 32 Itanium processzorból álló szerveren vizsgálta a Linux operációs rendszer viselkedését.

A rendszer mintegy 600 ezer tranzakcióra volt képes másodpercenként, amely eredmény megközelíti a leggyorsabb Windows és Unix szerverek teljesítményét. "Nagyon közel állunk a 600 ezer tranzakció/másodperces eredményhez a TPC-C tesztben" - mondta Sunil Saxena, az Intel Linux operációs rendszerrel foglalkozó vezető szakértője az Enterprise Linux Forum konferencián.

A TPC-C tesztprogramban jelenleg 707 ezer tranzakció/másodperc a legjobb eredmény, amelyet egy Itanium 2 6M chipekből álló Hewlett-Packard számítógép ért el Windows operációs rendszerrel.

A Linuxot jelenleg általában a kisebb, egy-, két-, illetve négyprocesszoros szerverekben alkalmazzák, számos vállalati területen azonban nagyobb teljesítményű szerverekre van szükség. A többtucat processzorral rendelkező szerverek hatékony működtetésének képessége ezért jelentős, új piacokat nyithat meg a szabad forrású operációs rendszer előtt.

Saxena szerint a mostani teljesítmény közel lineáris növekedést mutat egy korábban összeállított, nyolcutas Itanium szerverhez képest, amely 81 ezer tranzakcióra volt képes másodpercenként a TPC-C adatbázis tesztben. A szakértő nem kívánta részletezni a teszt körülményeit, annyit azonban elárult, hogy a Linux kernel kismértékű módosítására volt szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Csabi #22
  "ügyes vagy, sikerült a 4 hozzászólásomból 1-et találni ahol nem hangsúlyoztam ki"

  Leirtad kesz tenykent, hogy a linuxba mi honnan lett lopva. Ez kicsit tobb, mint 'nem kihangsulyozas'. De vegulis mindegy, mert ha igaz is, nem szamit semmit.


  "milyen pert veszit az intel? ezt nem fogtam."

  Csupan azt probaltam leirni, hogy pl. az intelt is erik vadak hogy loptak ezt-azt (tokmindegy, hogy igazak-e, valoszinuleg nem), lemegy a per par ev alatt, par millio gazdat cserel es kesz. Ettol az intel eredmenyei a tpc-n nem valtoznak es a kutyat nem erdekli. Erzed a parhuzamot? Itt is ez lesz. Karorvendeni lehet, de kar max. az ibm bankszamlajat fogja erni.
 • Csabi #20
  tcp=tpc
 • Csabi #19
  Whale: szerintem jol lathato idezojelekkel ideztem be a kerdeses mondatot.
  Hasonlo vadak erik egyebkent pl. gyakran az intelt is. A logikad alapjan akkor lehetne maris karorvendeni a forumban, hogy az osszes intel gepes eredmeny igazabol semmis tcp-n.
  Csakhogy a valosag mas. Ha az intel pert veszit, kifeizeti a megitelt penzt, ha esetleg kiderul, hogy az sco-nak igaza van, az ibm kivasarolja az sco-t vagy megegyeznek veluk es a dolog el lesz szepen simitva. Ha valami oriasi botranyt varsz, akkor felek csalodni fogsz. Az ibm nem ma kezdte.
 • Csabi #15
  Whale:
  "istenem de irigyellek, hogy meg tudod mondani az intel kernel optimalizáció mennyiben érintette a unixból lopott linux kernel forrást, - amit halkan jegyzem meg - emberi halandó még nemigen tud, hogy pontosan mi is...
  Bárcsak én is ilyen okos lehetnék."

  En meg irigyellek az egyszerusegedert, amiert kesz tenynek tekintessz egy meg be nem bizonyitott vadat.
 • Yfel #5
  Csak akkor vetne bármilyen fényt a teszteredményekre ha bebizonyítanák, hogy a Linux teljes egészében a System V kódját használja, egyébként semmi jelentősége.

  Az SCO csak ijesztget, mire az IBM-el vége a pernek tönkre is fognak menni... De most nem erről van szó, hanem a tesztekről.

  Egyébként én is úgy emlékszem, hogy a Windows szerver 64 processzoron futott, de most túl lusta vagyok utána nézni... azért 32 procis szerver teljesítményét nem egy 64-eshez kellene hozzámérni...

  Y