Spencer

A előrejelzettnél rosszabb teljesítmény várható az Inteltől és az AMD-től

Azon immár senki sem lepődik meg, hogy az év második negyedévében, illetve a nyári hónapokban jelentősen romlik az olyan cégek gazdasági teljesítménye, mint az Intel, az Advanced Micro Devices (AMD), a VIA Technologies, a Silicon Integrated Systems (SiS), vagy például az Nvidia, és a várható visszaesésekre természetesen az említett cégek is számítanak. A kérdés csupán az, hogy ezen vállalatok vajon jól mérik-e fel előre a helyzetet és a közelgő nehézségeket.

A Bear Sterns piackutató cég elemzői a napokban egy amerikai lapnak adott interjúban azt nyilatkozták, hogy az Intel bevétele ebben a negyedévben akár jelentős mértékben is elmaradhat a korábbi várakozásoktól, a Banc of America szakértői pedig nemrégiben hasonlóképp nyilatkoztak, csak épp nem az Intellel, hanem konkurensével, az AMD-vel kapcsolatban. A Bear Sterns munkatársai úgy vélekednek, hogy az Intel egyszerűen túlbecsülte várható teljesítményét, amikor a közelmúltban 6,4-7 milliárd dolláros negyedéves forgalmi előrejelzéseket tett közzé. Független elemzők a tekintetben egyébként mindenképpen egyetértenek, hogy az alaplap eladási mutatók ebben a negyedévben legalább 15 százalékkal fognak romlani, és mivel az Intel forgalmának nagy része az alaplapokhoz szorosan kötődő processzorokból, illetve chipkészletekből tevődik össze, kizárt dolog, hogy az Intel ne szenvedné meg az előttünk álló heteket-hónapokat. Mindez várhatóan arra kényszeríti majd a világ legnagyobb chipgyártóját, hogy módosítsa korábbi előrejelzéseit, és napokon belül a korábbiaknál jóval visszafogottabb gazdasági mutatókat jelentsen be.

Sumit Dhanda, a Bank of America elemzője szerint az AMD negyedéves teljesítményével sem lesz minden rendben, ugyanis a folyamatosan visszaeső alaplap eladások, illetve az Intellel folytatott egyre kegyetlenebb árharc a vártnál valószínűleg kisebb bevételi és nyereségi adatokat eredményez majd a sunnyvale-i székhelyű chipgyártó számára. Dhanda úgy véli, hogy az AMD negyedéves forgalma várhatóan nem éri majd el a korábban előrejelzett 715 millió dollárt, és jóval 700 millió dollár alatt fog maradni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, nemrégiben mind az Intel, mind az AMD csökkentette processzorai árát. Az Intel a low-end kategóriás PC-kbe szánt Celeron chipek, az AMD pedig elsősorban a középkategóriás Athlon XP processzorok árát mérsékelte kisebb-nagyobb mértékben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!