JohnnyCage

Intel: új, hangolható lézerek

Az Intel olyan, hangolható lézerek kifejlesztésén dolgozik, amelyek a jövőben várhatóan jelentősen lecsökkentik majd az optikai hálózatok kiépítési költségeit.

A hangolható lézerek abban különböznek hagyományos elődjeiktől, hogy különböző hullámhosszú lézersugár kibocsátására képesek. A hagyományos lézerek egy-egy fix hullámhosszra vannak beállítva.

Részben ez az oka annak, hogy ezek az optikai hálózatok meglehetősen drágák, mondta Gary Wiseman, az Intel optikai platformokkal foglalkozó divíziójának marketingigazgatója. A gyártóknak számos különféle eszközt kell tervezniük ahhoz, hogy az átvitt jel olvasható legyen, tette hozzá a vezető.

A kiépítési költségek magasak, és amennyiben a spektrumigények megváltoznak, számos eszközt ki kell cserélni a rendszerben. A hangolható lézerek ezzel szemben programozhatók, így bármikor beállíthatóak a megfelelő működési környezethez, és nincs szükség az eszközök cseréjére. Mivel mozgó alkatrészt nem tartalmaznak, a meghibásodás esélye is jóval alacsonyabb, mint a hagyományos változatok esetében. "Egy hangolható lézer 40 - 80 fix hullámhosszú változatot helyettesíthet" - mondta Wiseman.

Az Intel kommunikációs stratégiájának kulcsszava az újrafelhasználhatóság. A társaság célja ugyanis, hogy olyan programozható hálózati processzorokat, illetve hangolható lézereket gyártson, amelyek számos különféle alkalmazási területen megfelelnek az igényeknek.

A kommunikációs szektorban a költségek igen nagy problémát jelentenek. Az internetes forgalom évente megduplázódik, és egy évtizeden belül az ezerszeresére bővül, mondta Sean Maloney, az Intel kommunikációs csoportjának alelnöke. A bevételek ezzel szemben azonban változatlanok maradnak. Ez a probléma pedig csak úgy oldható meg, ha a rendszerek kiépítési költsége drasztikusan lecsökken.

Az Intel a hangolható lézer technológiáját még a tavaly májusban felvásárolt New Focus-tól szerezte. A chipóriás később a Ligh Logic-ot is megszerezte. Az első hangolható lézerre épülő Intel megoldások tavaly szeptemberben jelentek meg, ezen eszközök fényforrása azonban még külső cégtől származik. A kizárólag saját alkatrészeket alkalmazó megoldások megjelenése 2004-re várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!