Spencer

Az Intel a vártnál kissé jobban teljesített

Az Intel bejelentette az idei év első negyedévére vonatkozó gazdasági adatait, melyek némileg jobbak a korábbi várakozásoknál. A világ legnagyobb chipgyártó cége a március 29-én véget ért időszakban 915 millió dolláros nyereségre tett szert, ami részvényenként 14 centes nyereséget jelent, miközben a vállalat ugyanezen időszakban 6,75 milliárd dolláros árbevételt regisztrált.

Összehasonlításképp az Intel egy évvel korábban 936 millió dolláros nyereségről (részvényenként 12 cent), valamint 6,78 milliárd dolláros árbevételről számolt be. Egy a First Call által korábban készített felmérés alapján egyébként az elmúlt negyedévben részvényenkénti 12 centes nyereségre, valamint 6,7 milliárd dolláros árbevételre lehetett számítani, tehát az elemzők valamivel alábecsülték az Intel negyedéves teljesítményét.

A személyi számítógépekbe szánt processzorokkal foglalkozó Intel Architecture Business Group az elmúlt negyedévben 5,76 milliárd dolláros árbevételre tett szert, ami lényegében megegyezik az egy évvel korábbi hasonló adattal, viszont az Intel vezeték nélküli, valamint kommunikációs eszközök fejlesztésével foglalkozó részlegének negyedéves vesztesége az elmúlt egy évben 68 millió dollárról 94 millió dollárra növekedett.

Az Intel vezetői a bejelentés kapcsán elmondták, hogy a PC-s processzor eladások az elmúlt hónapokban a vártnak megfelelően, illetve annál valamivel kedvezőbben alakultak, ezzel szemben a cég flashmemória részlege nem teljesített valami fényesen az elmúlt időszakban. Az Intel szerint a flashmemória eladások visszaesésének hátterében egyértelműen az áll, hogy a közelmúltbéli mintegy 20-40 százalékos áremelés elriasztotta a vásárlókat. A chipgyártó egyébként abban bízik, hogy az idei év második negyedéve összességében véve legalább olyan sikeres lesz, mint az első negyedév volt, noha a gazdasági bizonytalanság miatt egyelőre nehéz jóslásokba bocsátkozni. Előrejelzések szerint az Intel a második negyedévben 6,4-7 milliárd dollár közötti árbevételre számíthat.

Az Intel hírnevének egyébként korántsem tett jót, hogy az e hét hétfőre ígért, emelt rendszerbusz frekvenciájú (800 MHz) új Pentium 4 processzor egy a tesztelés utolsó fázisában felfedezett hiba miatt csak néhány héttel később fog forgalomba kerülni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • A-Tom #2
    A téma adott
    Köszi