JohnnyCage

A tajvani gyártók Kína után Kelet-Európát célozzák

A tajvani elektronikai és számítástechnikai cégek ezidáig Kínába igyekeztek áttelepíteni gyáraikat, de a SARS fertőzési hullám egyéb tényezők mellett Kelet-Európa felé irányította a társaságok figyelmét.

Könnyen lehet, hogy a tajvani gyártók számára a közeljövőben Közép- Kelet-Európa válik az elsőszámú befektetési övezetté, és számos társaság helyezi ki eszközeinek gyártását a régióba. Tajvan másodvonalbeli IT gyártói közül az utóbbi időben egyre több cég vette célba Kelet-Európát, különösen Csehországot, Lengyelországot, és Magyarországot, amely régió egyfajta ugródeszkaként szolgálhat a nyugat-európai piacra.

Mint a cseh kormány szerdán bejelentette, Tajvan legnagyobb elektronikai alkatrészgyártója, a Hon Hai Precision Industry Corp. (Foxconn) jelentősen kibővíti csehországi részlegét.

Az atípusos tüdőgyulladás ázsiai terjedése a közelmúltban megalapozta a társaság döntését, mivel a fertőzési hullám komoly fennakadásokat okozhat a kínai gyárak működésében, és az egész IT szektor ellátási láncában. Bár Kínában továbbra is jóval alacsonyabb költségek mellett működtethetők a társaságok leányvállalatai, a kelet-európai országok földrajzi elhelyezkedésükből adódóan más területen nyújthatnak megtakarítást.

"Kelet-Európa még mindig szűz terület a számunkra, de jóval közelebb van olyan kulcsfontosságú nyugat-európai piacokhoz, mint Németország és Franciaország, így a szállítási költségek jóval alacsonyabbak" - mondta Tim Li, a tajvani Quanta Computer elnökhelyettese. A Quanta, amely a világ legnagyobb szerződéses notebook gyártója, és többek között Dell és HP laptopokat is készít, szintén Csehországban készül új gyárakat nyitni.

A First International Computer (FIC), illetve az ASUSTeK Computer a közelmúltban szintén Csehországban létesített új központot. Az alkatrészgyártó Yageo Corp. Lengyelországot választotta, a Wistron pedig számottevő magyarországi jelenléttel rendelkezik.

Bár az elemzők szerint a Tajvani cégek befektetéseinek döntő többsége a jövőben is Kína felé fog irányulni, a diverzifikáció jelentősen fokozódott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!