JohnnyCage

Tajvan erős növekedést vár a notebook piacon

A tajvani gyártók a jelenlegi megrendelésekre építve igen optimisták a jövő évet illetően, és mintegy 26 - 29 százalékos növekedésre számítanak a notebook PC-k eladásaiban.

A globális notebook piac 26 - 29 százalékos növekedését a tajvani cégek szerint a hordozható PC-k iránti lendületesen növekvő kereslet, és az árak folyamatos csökkenése indokolja. A chipóriás Intel Corp. a közeljövőben például drasztikusan le kívánja csökkenteni az asztali és mobil Pentium 4 processzorok közötti, jelenleg igen nagy árkülönbséget, amely lehetővé teszi a viszonylag olcsó, ugyanakkor nagy teljesítményű, és hosszú akkumulátoros üzemidejű notebook modellek megjelenését. Ezzel egyidőben, a jövő év elején megjelenik a társaság Banias chipje, amely igen alacsony fogyasztás mellett is jó teljesítményt fog nyújtani, és elsősorban a kisebb notebookokban lesz megtalálható.

Az asztali, esetleg mobil Pentium 4-es, illetve mobil Athlon processzorral ellátott notebookok a jövő évben várhatóan továbbra is népszerűek lesznek azon felhasználók körében, akik jelenlegi, asztali számítógépüket kívánják leváltani egy hordozható PC-re.

A fogyasztói notebook piac, amely az idei évben is jelentős növekedést mutatott, 2003-ban is bővülni fog. A tajvani gyártók azonban úgy vélik, 2003-ban az üzleti célú notebookok eladásai, amelyek jelenleg stagnálnak, szintén lendületes növekedésnek indulnak, ahogy a vállalatok újból korszerűsíteni kezdik számítógépes rendszereiket.

A tajvani cégek az idei évben összesen 18 millió - 19 millió notebookot gyártanak le, amely az globális termelés 60 - 61 százalékát teszi ki. A társaságok várakozásai szerint a notebook piac eladásai az idei 30 millió - 31 millió darabról 2003-ban 38 millió - 40 millió darabra növekednek, amelyből a tajvani cégek részesedése 65 - 68 százalék lesz. Ez mintegy 25 millió - 27 millió notebook leszállítását jelentené a tajvani gyártók számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!