Franczy

Tajvan függetlenedni szeretne a Microsofttól

A Tajvani Központi Hírügynökség a napokban arról számolt be, hogy a tajvani kormányzat hosszú idő után most szakítani kíván a különböző Microsoft szoftverekkel, éppen ezért 2003-ban egy olyan nyílt forrású szoftverfejlesztési projektet indít, melynek köszönhetően a kormányzat több százmillió dollárt spórolhat meg. Mint ismeretes, az olyan nyílt forrású operációs rendszereket, mint amilyen például a Linux, szabadon lehet módosítani és terjeszteni, és az ebben rejlő lehetőségeket a jelek szerint egyre többen szeretnék kihasználni.

A hírügynökségi jelentés szerint a tajvani kormányzat nyílt forrású projektjéről a Chuang Tzenanban található NCHPC (National Center for High Performance Computing) intézményben lehetett először hallani, ahol is a kormányzat egyik képviselője a napokban előadást tartott a tervezettel kapcsolatban. A tajvani vezetés a projekt keretein belül minden lehetséges eszközzel támogatni kívánja különböző nyílt forrású irodai szoftverek, valamint operációs rendszerek fejlesztését, vagyis Tajvanon hosszú távon el szeretnék érni, hogy a kormányzat függetlenedni tudjon a világ legnagyobb szoftverfejlesztő cégétől, az amerikai székhelyű Microsofttól.

Az üggyel kapcsolatban a napokban egyébként az ország vezető számítástechnikusai és Tajvan oktatási minisztere is tárgyalóasztalhoz ültek egymással, mely összejövetelen többek közt arról is szó esett, hogy a tajvani kormányzat a közelmúltban képtelen volt a Microsoft monopolhelyzetének országon belüli megtörésére, azonban minden jel arra mutat, hogy a tajvaniak a sebek nyalogatása helyett inkább komoly terveket szövögetnek a jövővel kapcsolatban. A tajvani hatóságok egyébként olyannyira nem félnek szembeszállni a Microsofttal, hogy nemrégiben nyomozást indítottak a szoftvercég működésével kapcsolatban. Ezen nyomozás többek közt arra hivatott, hogy kiderítse, a Microsoft nem vett-e igénybe törvénytelen eszközöket annak érdekében, hogy piaci részesedését növelni tudja az országban.

Különböző becslések szerint, amennyiben a Tajvanon 2003-ban jelentős kormányzati támogatással induló nyílt forrású szoftverfejlesztési projekt sikeres lesz, az ország idővel nagyon komoly összegeket takaríthat meg. Előrejelzések szerint, míg a kormányzat közel 60 millió dolláros, addig a magánszektor mintegy 300 millió dolláros megtakarításra számíthat a projekt révén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #4
    A problema inkabb ott van, hogy senki sem szeret egy operacios rendszertol fuggeni, gondoljatok milyen hadi potencialja van a kiskapuknak es hasonloknak amik a winbe vannak epitve, az amerikai kormany szamara. Eppen ezert egyre tobb kormanynak esik le , hogy a microsoft cuccokba ilyen szinten nem lehet megbizni.
  • Bekomman #3
    És pár év múlva csodálkozol hogy a pici puha hogy verekedte ki magát ekkora sz*rból.
  • Tompi #2
    En erzem ugy, hogy a MS felett nagyon gyulekeznek a felhok??? Navegre! :)
    Vagy csak a szerkesztok mostanaban egyre tobb MS-el kapcsolodo hirt nyomnak???
    Szinte minden masodik hir arrol szol, hogy ki hogyan akar/fog keresztbetenni a MS-nak.

    Lehet, hogy Billi lesz a kovetkezo urturista? Csak senki nem fogja visszahozni :)))
  • Supergamer_real #1
    A problema ennel kicsit sulyosabb, mivel (bar a hir mar legalabb 3 honapos) hatarozott strajkok is voltak az MS ellen.Ottani forras szerint az "elszakadas a microsofttol" gyors lesz es latvanyos.A 3 honapja kirobbant botrany kozeppontja pont az volt, hogy egy ket az atlagosnal valamivel nagyobb ceg is elkezdte ujsagban hirdetni, a 3 dollaros winXP-t.