Spencer

Hibás Seagate, Maxtor és Hitachi merevlemezek

Tajvani források jelentése szerint három nagy merevlemez-gyártó cég, a Seagate, a Maxtor és a Hitachi a napokban megkezdte egyes 40 GB, illetve 80 GB kapacitású winchestereinek a visszahívását, ugyanis több különböző hibájuk is lehet.

Ezen források elmondták, hogy Tajvanon az elmúlt időkben mintegy 12-15 ezer darab hibás merevlemezt hoztak forgalomba az említett vállalatok, arról azonban egyelőre nincs információ, hogy a világ más régióiba is eljutottak-e a hibás sorozatú termékek, illetve ha igen, akkor milyen számban. A visszahívásra ítélt merevlemezeknek egyébként körülbelül tíz százalékuk lehet hibás.

A tajvani számítástechnikai kereskedések április végén vették észre, hogy szokatlanul sok vásárló tér vissza hozzájuk azzal a panasszal, hogy nemrégiben vásárolt új merevlemezük elromlott. Elmondások szerint ezen winchesterek esetében a legtöbb esetben a rengeteg "bad sector", vagyis hibás szektor okozta a gondokat, míg egyes esetekben az újonnan vásárolt merevlemezek annyira hibásak voltak, hogy a számítógépek nem ismerték fel őket, illetve képtelenség volt leformattálni őket. A disztribútorok ezt követően konzultációr ültek össze, és megvizsgálták a történéseket. Rögtön gyanús volt nekik, hogy a hibás merevlemezek között Seagate, Maxtor, illetve Hitachi gyártmányok egyaránt megtalálhatóak voltak, majd hamar rájöttek arra, hogy ezen modellek ugyanazoktól a kínai forrásoktól származnak.

A tajvani disztribútorok úgy vélik, hogy a magas hibaszázalék annak "köszönhető", hogy az említett nagy és neves merevlemezgyártó cégek kínai alvállalkozói nemrégiben álltak át egy új gyártási technológiára, és ez az átállás korántsem zökkenőmentesen történt. Arról nem szól a fáma, hogy a minőségellenőrzésen hogyan sikerült átjutniuk a hibás sorozatú merevlemezeknek, már persze, ha a hanyag kínai gyártóknál egyáltalán létezik ilyen ellenőrzés.

Érdekesség, hogy a három nagy merevlemezgyártó cég képviselői meglehetősen szűkszavúan nyilatkoznak a történésekkel kapcsolatban. A Maxtor munkatársai egész egyszerűen tagadták a hibás sorozatú merevlemezek létezését, a Seagate képviselői pedig csak annyit mondtak, hogy amennyiben a vásárlók hibás terméket kapnak, azt természetesen minden további nélkül újra fogják cserélni. A Hitachi egyelőre nem kívánt kommentárt fűzni az ügyhöz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Smyth01 #39
    Sziasztok! Elszállt a partyció a winyómban, nem akarja látni az adatokat és így elsem indul rajta semmi.. Viszont az elektronikával nincs baj, látja a winyót magát, OP rendszeren belül nem lehet megnyitni, ez egy 200gb PATA133 HDD de van egy másik ugyaniyen típusu 80as ugyanezzel a problémával. Lehet ezekkel valamit kezdeni?! Köszönöm!
  • hinar #38
    Van egy MAXTOR (20 GB) vinyom és csak annyi a gondom van, hogy nem ismeri fel a számítógépem, ha mobil rackbe tettem be.
    Végül kipróbáltam úgy is, hogy indirekt módon bekötöttem, hogy kiiktasam a mobil rack által okozott problémát.De így sem müködik. Nem tud valak segíteni?
    Mi lehet a próbléma?
  • Birdhill Thug #37
    Helló!

    Sajnos a napokban elfüstölt a winchesteremnek az elektronikája, két évig bírta. Tudnátok segíteni, hogy honnan lehetnek szerezni elektronikát (bontóból persze)?

    A típusa: Seagate Barracuda ATA IV - ST380021A
  • Pheel #34
    Hát öcsém. Ez is csak Maxtorral fordulhat elő, az tuti. Neked is szép kerek egységsugarú köröd van
  • Impi #32
    Nem ideillő, de megkérdem!
    Maxtor 40 GB-s merevlemezem motorvezérlő IC-je
    elfüstölt. Igaz 5 hónapos volt a garanciát mégsem
    tudtam érvényesíteni. Kérésem: nincs valakinek
    működő elektronikája?
    MODEL 4D040H2 Köszönettel Impi
  • gz_8 #30
    Apropó gari... Ha jól tudom, szinte egyik gyártó sem ad a vinyóira 1 évnél több garanciát (vagy ha mégis, akkor meg ritka, mint a fehér volvó) :-\
  • Trak #29
    Na vajon miért mennek szét a winyók? Mert sokan szeretik menet közben rugdosni a házat, ami köztudottan nagyon nem tesz neki jót. Vagy mondjuk kikapcsolja, és egyből bekapcsolja illetve fordítva, és remélem nem mondok újat, ez sem tesz jót nekik. Amúgy meg amikor kijönnek a minél nagyobb winyók, várni kell, amíg kijön több gyártójé is, több széria, figyelni kell a teszteket, nem ész nélkül rohanni megvenni a legolcsóbbat. És pont a winchester az amit minél több garanciával ajánlatos venni.
  • RelakS #20
    Nekem egy 97-es 1,3GB-os quantum már elhalt. Mikor szétkaptam, akkor a lemez olyan volt, mint amikor rosszul törlik le az ujjlenyomatot az üvegről ("zsíros"), Most van egy 20GB-os quantumom, a speedfan szerint a "szerkezeti integritása" kb 66%, meg egy perpill 100%-os 80GB-os Maxtorom.

    Mindenesetre egy érdekesség: a Quantum vinyón mikor induláskor matat a BootMagic, akkor hallani igen erősen ezt a jellegzetes krrrrrakrakrrrrrak-ot. A maxtor hót kussbavan :)
  • Hydro_man #19
    Nekem meg van egy IBM vinyóként árult de Hitachi felirattal van tele mindenhol maga a cucc.
    80Gb, 7200rpm, 3/4éves, eddig jó!
    Na meg egy Quantim 3Gb a rack-ben!
  • Bonewerkz #18
    unokahugom kisgepen meg az 500mb quantum vinyo megy... nekem meg egy 3 gigas seagate rack:))