JohnnyCage

WD: Serial ATA merevlemez 10.000-es percenkénti fordulatszámon

A Western Digital hétfőn bejelentette a világ első 10.000 percenkénti fordulatszámon (RPM) üzemelő Serial ATA merevlemezes meghajtóját. Az új modellel a társaság a szerverpiac alsó szegmensét célozza.

A Western Digital új Raptor merevlemez sorozata a szerverek, és adattároló rendszerek piacára készül, Serial ATA interfésze ugyanakkor lehetővé teszi az otthoni rendszerekben való alkalmazását is. A modellek lemezei percenként 10 ezer fordulatot tesznek meg, amely jelenleg egyedülálló az ATA/Serial ATA szegmensben.

Az első, hétfőn bejelentett Raptor modell 36 GByte tárolókapacitással rendelkezik, amely elmarad ugyan az 5400, illetve 7200 percenkénti fordulatszámon működő modellektől, amelyekből már több, mint 200 GByte-os kapacitású is kapható, de a társaság által megcélzott piaci szegmensben mindenképpen megfelelő.



A Western Digital szerint az új Raptor merevlemezek ugyanazt a teljesítményt, megbízhatóságot, valamint egyszerű csatlakoztathatóságot nyújtják, mint a SCSI merevlemezek, de mintegy 30 százalékkal alacsonyabb áron. Ez az árkülönbség jelentős lehet a társaságok számára, amelyek általában nagyszámú merevlemezt építenek össze adattároló rendszereikhez. "A vállalati piacra való belépésünk egy újabb lépés a társaság növekedése felé" - mondta Arif Shakeel, a Western Digital elnöke.

Az első Raptor modell átlagos keresési ideje 5,2 ms, gyorsítótára pedig 8 MByte-os. A készülék készenléti üzemmódban 32, keresés közbeni zajszintje 36 dB. A meghajtó várható élettartama 20 ezer indítás, a két meghibásodás között átlagosan eltelt idő (MTBF - Mean Time Between Failure) pedig 1,2 millió üzemóra.

Az 5 év garanciával kínált merevlemez ára a Western Digital által említett 30 százalékos költségcsökkentésből kalkulálva várhatóan mintegy 200-250 dollár lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RelakS #10
  • bandras #9
    ...meghagyták a régi tápcsatlakozót és a Serial ATA-ás tápot is? Kompatibilitás szempontjából pozitív, de a régebbi specifikációk csak SATA-ás tápot jeleztek :)
  • RelakS #7
    Mit dolgozott? Én is olyat akarok
  • Csudri #3
    20dB? Lol! Én már nem is tudnék aludni, ha nem sűvítene a gép. Az enyémnek nem tudom mennyi a zajszintja, de úgy 50dB tuti meg van. (végülis 8 hűtő van a kicsikében)