JohnnyCage

Tízezer fordulatos merevlemezeket az otthonokba!

Talán az előbbi mondattal lehetne legtömörebben összefoglalni a merevlemezgyártó Western Digital legújabb tervét, amelynek célja a percenként 10 ezer fordulaton pörgő IDE merevlemezek piaci bevezetése.

Az ATA szegmensben már több éve kaphatók a hagyományosnak számító, 5400-as percenkénti fordulatszámú (RPM - Rotation Per Minute) merevlemezeknél jóval nagyobb teljesítményt nyújtó 7200 RPM-es társak. Mivel a 7200 RPM-es ATA merevlemezek általában csak 2 ezer - 3 ezer forinttal kerülnek többe a lassabb változatoknál, ezért a legtöbb esetben célszerű választást jelentenek.

Mivel azonban a szerverpiacon már régóta kaphatóak a 10 ezer, illetve 15 ezer percenkénti fordulatszámú meghajtók, joggal merülhet fel a kérdés, hogy a gyártók mikor vezetik be a következő lépcsőfokot jelentő, 10000 RPM-es ATA meghatókat.


A jelenlegi csúcstermék: 200 GB, 7200 RPM, 8 MB cache

Bár a 10000 RPM-es ATA meghajtókra az otthoni gépekben sokak szerint egyelőre még nincs szükség, a meghajtók igen gyorsan növekvő tárolókapacitása, valamint az a tény, hogy a rendszer teljesítményének egyik legnagyobb korlátja sok esetben a merevlemez, szükségszerűvé teszi az új meghajtók piaci bevezetését. A gyártók oldaláról természetesen elsősorban a többletbevétel elérése az elsődleges cél, mivel a 10000 RPM-es ATA meghajtókért azonos tárolókapacitás mellett is jóval többet lehet majd kérni, legalábbis eleinte.

Egyes hírek szerint a Western Digital február 11-én jelenti be a világ első 10000 percenkénti fordulatszámon működő ATA merevlemezét. A meghajtó Serial ATA-150 interfészt fog alkalmazni, és a gyártó Special Edition meghajtóihoz hasonlóan 8 MByte-os cache-t fog tartalmazni az adatátvitel zökkenőmentességének biztosítása érdekében.

Az új meghajtó várhatóan 5 év garanciával fog megjelenni, két meghibásodása közötti átlagosan eltelt üzemidő (MTBF - Mean Time Between Failure) pedig 1,2 millió óra. A Western Digital új merevlemezének várható tárolókapacitása, illetve ára egyelőre nem ismert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • iXBT #18
    Mire chipszetbe lesz integralva a vezerlo, addigra a meghajotk is itt leszek:)
    32 bites PCI vezerlo, ugysem er szart se...
  • Laci73 #16
    A lényeg az otthonokba szánt lemezek "kopásállósága". Kérdés tehát hogy maga a mágneses adathordozó-réteg mennyire állja majd a sarat. Reméljük egy az egyben a szerverekben jól bevált rendszert kapjuk kézhez...
  • Zsoltee_a_bator #14
    Van egy vinyom, nalam tok hideg, de a masik gepemre dugva meg tuzforro lesz. De neha eleg annyi is a melegedeshez, ha ugyanarra a kabelre dugok vmi mast, pl cd drive. Ez sok mas embernel ugyanigy van. Eleg rejtelyes :) Ha tudja valaki az okat az ilyesmiknek, szolhat. De szerintem vmi ilyesmi az oka annak hogy valakinek 40 fokos a vinyoja, valakinek meg 80. Az aktiv hutes szerintem nem letkerdes, rohogve elmennek a vinyok tuzforron. jo 5 ev mulva lehet hogy tonkremennek, de addigra mar ugyis csak muzealis erteke lesz. /mint ma egy 1-2 gb-s vinyonak/ Mellesleg egyaltalan nem biztos hogy forrobbak lesznek a 10.000 -esek a 7200 -eseknel. 7200-es se masfelszer forrobb az 5400 -nel, hanem kb semennyivel :) Fejlodik a tehnyika
  • Zedas #10
    #2: Hát 60Gb :)) Az lópikula az nem melegszik. 80Gb felett kezdődik a móka.
    Aktív hűtésem pedig nekem is van rajta, az más kérdés hogy az is csak a 'házba hűt'.
  • Sub #9
    Persze azt tudom hogy vmivel gyorsabb de nem számottevően, ugye?
  • MATRIX #8
    Az en tapasztalataim alapjan nagyon nagy a kulonbseg az 5400 <-> 7200 RPM meghajtok kozott. Mult heten lecsereltem a 7200-as vinyot 5400, es sokkal tobbet kell varnom a programok felallasahoz.

    5400 SUX
  • Sub #7
    Amúgy az 5400-as és 7200-es vinyók között sincs akkora különbség, nemde? Jó 1 minimális azért csak van de nem lehet észrevenni, nem?
  • TheZsenyka #5
    Ezeket a winyákat aktívan hűteni kell. Nekem wincseszter-páronként egy 8cm-es cooler gondoskodik a hőmérséklet alacsonyabb értéken tartásáról.
  • bandras #4
    ...ezzel már használható sebességű lesz az NTFS 5.0? :)
  • gz8 #3
    7200-as 60 GB-os .)