Spencer

Merevlemezpiaci nehézségek

A JP Morgan piacelemző cég visszaminősített számos, az adattároló eszközök piaci szegmensében érdekelt nagyvállalatot, így többek közt például a Western Digitalt, a Maxtort, valamint a Read-Rite-ot.

A JP Morgan legfrissebb jelentésében a számítógépes merevlemezeiről ismert Western Digital és a Maxtor cég az eddigi jó helyett csak közepes értékelést kaptott, mely elsősorban annak tudható be, hogy az említett cégeket alaposan érinti a személyi számítógép-piac lassulása, és az általános merevlemezpiaci bizonytalanság. Ezenkívül tudni lehet, hogy a Maxtor visszaminősítésében az is fontos szerepet játszott, hogy a neves cégnek az elmúlt időkben komoly gondjai adódtak a lemezenként 80 GB-os tárolókapacitással rendelkező merevlemezek gyártására történő átállással. Említésre méltó, hogy a merevlemezekben felhasznált mágneses olvasófejek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó független gyártó, a Read-Rite is csak közepes minősítést kapott a JP Morgantől.


Mivel manapság a kiváló ár/teljesítmény mutatóval rendelkező, 80 GB kapacitású merevlemezek a legnépszerűbbek a vásárlók körében, a winchesterek gyártásával foglalkozó cégek számára rendkívüli fontossággal bír a lemezenkénti 80 GB-os tárolókapacitás elérése, ugyanis ily módon megoldható, hogy a 80 GB-os merevlemezekben mindössze egy lemez kapjon helyet. Jelenleg csak és kizárólag a Seagate, valamint a Maxtor kínálatában találkozhatunk ilyen nagy kapacitású lemezzel, vagy lemezekkel szerelt merevlemezeket, így gondolhatnánk, hogy ezen két cég jelentősen előrébb tart a konkurens gyártóknál. Ez azonban nincs teljesen így, ugyanis elmondások szerint a Seagate és a Maxtor is komoly gondokkal küzd a lemezenkénti 80 GB kapacitással rendelkező winchesterek gyártása kapcsán.

Az említett nehézségeket bizonyítja, hogy a Seagate a közelmúltban forgalomba hozott jó néhány hibás, percenkénti 7200-as fordulatszámmal, valamint lemezenként 80 GB kapacitással rendelkező Barracuda winchestert, igaz a jelenleg kapható újabb szériák már megbízhatóbbak elődeiknél. A Maxtor pedig mostanság több olyan merevlemezét is 60, illetve 70 GB kapacitású lemezekkel szereli, mely winchesterek a gyártó eredeti tervei szerint 80 GB-os lemezekkel kerültek volna forgalomba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Poki #10
    Ez most mejik szérja, 120 GXP? Én úgy tudom hogy a 180 GXP is csak ATA100-at tud. És álítólag, most az a legjobb (180GXP), mivel elég csendes is, meg gyors is. Még a Maxtornál is jobb egy hajszálnyival.
    Nekem már van egy Maxtor 20 Gb-os legalább 3 éve. Rackben hurcolom már mióta megvan és semmi baja. Ha ezt most csinálnám egy 60-80 Gb-os Maxtorral tutti hogy hamar beszarna. Ezért jobb ha hurcolásra vesz az Mber egy kisebb-régebbi vinyót, pl Maxtor 40 Gb 15 rugóért.
  • Hydro_man #9
    Ja 80GB-os
  • Hydro_man #8
    Nekem most egy IBM DeskStar (HITACHI) 7200rpm ATA133-as vinyom van. Ez szerintetek medig lesz jó?
  • gz8 #6
    Fél év? Az nem idő...
    A 4-6 év, az igen.
  • gz8 #4
    Nekem ugyanez a típus volt, csak 60 gigás. Elkövettem azt a hibát, hogy ismerősnél betettem rackbe . Hiába volt hűtőventi benne, kb. 70 fokosra melegedett, és a 20 giga anyag másolása végén, kábé 19 gigánál már olvasási hiba lépett fel, bad szektoros lett.
    Múlt héten nyomtam vissza gariba...
    Reméle, hogy még a héten lesz belőle új vinyó, amit a büdös életben nem fogok rackbe tenni