Spencer

Újabb Opteron információk

Az Advanced Micro Devices-hez (AMD) közeli források jelentése szerint a chipgyártó jövő hét kedden bemutatkozó, elsősorban a középkategóriás szerver számítógépek piacára szánt Opteron processzorai a debütálást követően 1,4-1,8 GHz közötti működési frekvenciájú változatokban lesznek kaphatók.

A belépőszintű modellt az az Opteron 240 típusjelzésű processzor fogja jelenteni, mely 1,4 GHz-es frekvencián fog ketyegni és 340 dolláros áron lesz kapható, természetesen nagy tételben. A sorban következő Opteron 242 típusjelű processzor működési frekvenciája 200 MHz-cel magasabb lesz, és ily módon 1,6 GHz-es chipért a kezdetekben nem kevesebb, mint 800 dollárt kell érte fizetni. A harmadik, kedden érkező 200-as sorozatú Opteron modell, az Opteron 244 1,8 GHz-es frekvencián ketyeg, és nagyjából 900 dollárba kerül.

A céghez közeli források arra figyelmeztetnek, hogy elképzelhető, hogy a kereskedelmi forgalomban megjelenő Opteron chipek az említett listaáraknál valamivel kedvezőbb árakon lesznek kaphatók, ugyanis hasonló dolog már többször is előfordult az AMD-nél.

Azt már jó ideje tudni lehet, hogy a sunnyvale-i székhelyű chipgyártó nyolcadik generációs szerver processzorai működési frekvencia tekintetében nem vehetik fel a versenyt közvetlen ellenfeleikkel, az Intel Xeon chipjeivel, azonban vélhetően most sokakat meglepetésként ér, hogy az Opteronok közel sem számítanak majd olcsó mulatságnak. Az persze már más kérdés, hogy az Opteronokat a sebességtesztekben elért konkrét eredmények napvilágra kerülését követően is drágának lehet-e majd nevezni. Tudni kell, hogy a mindössze 1,4 GHz-es frekvenciájú belépőszintű modellt az AMD a pontosan kétszer nagyobb frekvencián üzemelő, 2,8 GHz-es Intel Xeon közvetlen ellenfelének szánja, és ez esetben az Opteron 240-es modell 340 dolláros ára már korántsem hangzik rosszul. A 2,8 GHz-es Intel Xeon processzorokért jelenleg 455 dollárt, az eggyel alattuk elhelyezkedő 2,6 GHz-es Xeonokért pedig 284 dollárt kell fizetni.

Az Opteron 242 és Opteron 244 típusjelzésű processzorok 800, illetve 900 dolláros árához hasonlóan drága, egy, illetve kétprocesszoros szerverekbe szánt Intel Xeon processzor jelenleg nem létezik, igaz a négyprocesszoros szerverekbe szánt Xeon chipek ára 1000 dollár felett kezdődik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lion #11
    apropó, szerinted a procin milyen dátum van ??? :o)))) 2001 ????

    Unreal tesztek ??? hmmm

    még valami ez csak kemény béta proci ad1
    ad2 béta driverek ad3 nem hivatalos tipus jelzés ha lefordítottad volna ad4 nincs is még forgalomban és ez nem kalapács.... fogalmatlan
  • Lion #10
    na igen....
  • SGonzalez #8
    Ez azért már jobb eredmény, de itt csak 2,2-es p4-el van összemérve, és csak 266-os memóval ment a p4. Annyit azért ki lehet venni, hogy egy athlon64 egy egy gigával nagyobb órajelű p4-el teljesít közel azonos szinten, és az azért nem semmi. Jó lesz ez, nem kell fosni.
  • Lion #7
    http://news.hwupgrade.it/8856.html

    Bocs egy kis kontra :o))) ez egy 1200-as test példány volt :o)))))

    Egy "test" nem "teszt"....
    PRO KONTRA
  • SGonzalez #6
    Biztos valós ez a teszt, az amd ütemtervébe is 1600-os a kezdő proci.
    De addig még sok idő van, sok minden változhat. Kijön egy másik változat is, amiben ugyan kissebb cache van, de nagyobb az órajele(2ghz-nél indul asszem). Meg ahhoz képest, hogy majd' fél évvel a kiadása előtt vagyunk, meg hogy 1600-os, nem is rossz teljesítmény. Meg az amd-nek nem is az athlon64 a legfontosabb, nekik az a lényeg hogy az opteron üssön nagyot. Attól még nem fog csődbemenni az amd, hogy desktop piacon a leglassabb procija nem veri agyon a p4-eket.
  • inaki ramirez 1 #3
    az fasza lesz.........:(
  • Mixyboy #2
    www.xbitlabs.com
    Ott egy Athlon 64 teszt! Hivatalos név: Athlon 64 2800+
    Ezzel sokat elárultam! Hát még ezzel mennyit fogok:
    Csődbe megy az AMD, ha szeptemberig nem tornassza feljebb ezt az 1,6 GHz-es órajelet - a tesztek alapján! Sok helyen még a 'sima' Athlon XP 2800+ is odavert neki!

    Pedig en AMD parti vagyok, lehet, hogy nem is üt akkorat az a kalapács???