Spencer

Jövő hét kedden mutatkozik be az AMD Opteron

Az Advanced Micro Devices (AMD) az elmúlt időkben Athlon XP processzorai révén komoly konkurenciát állított az Intel hasonló kategóriás Pentium 4 processzorainak, viszont nem tudott felmutatni olyan processzort, mely az Intel népszerű Xeon, illetve hírhedt Itanium chipjeinek méltó ellenfele lett volna. A chipgyártó április 22-én, vagyis jövő hét kedden rántja le a leplet első igazán komoly, szerver számítógépekbe szánt processzoráról, az Opteronról, mely nem mellékesen az AMD első nyolcadik generációs, x86-64 architektúrára épülő chipje lesz.

A sunnyvale-i székhelyű vállalat kedden egy nagyszabású New York-i rendezvényen jelenti majd be hivatalosan az Opteron processzor termékcsaládot. Az elmúlt egy évben számtalan információ látott napvilágot az Opteron chipek kiváló teljesítményével kapcsolatban, sőt az utóbbi időkben lényegében minden rangosabb számítástechnikai rendezvényen meg lehet tekinteni néhány prototípus Opteront tartalmazó, működőképes számítógépet. A chipgyártó tehát már az elmúlt hónapokban is nagyon komoly marketing munkát végzett az Opteron termékcsalád kapcsán, és elmondható, hogy a szakma többek közt ennek köszönhetően igazán érdeklődve várja az Opteron jövő heti bemutatkozását. Marty Seyer, az AMD szerver rendszerek marketingjével foglalkozó részlegének alelnöke az üggyel kapcsolatban egyébként elmondta, hogy a jövő hét elején egyprocesszoros, duálprocesszoros, illetve négyprocesszoros számítógépekbe szánt Opteron chipek fognak bemutatkozni.

Az AMD szerint az x86-64 architektúrának köszönhetően az Opteronos rendszerek nemcsak nagyobb számítási teljesítménnyel, hanem egyben nagyobb címezhető memóriával is kecsegtetnek. Ezek alapján megelőlegezhető, hogy az Opteron processzorok kiemelten nagy népszerűségnek örvendenek majd a nagy adatbázisokat kezelő szerverek piacán, ugyanis az ebben a piaci szegmensben eddig kapható volt 32 bites rendszerek "csak" 4 GB memóriát voltak képesek kezelni, ami sok esetben egyszerűen nem volt elegendő. Az IBM egyébként hamarosan piacra fogja dobni a DB2 adatbázis szoftver Opteronra optimalizált új verzióját, a Microsoft pedig nagyjából az Opteronos Windows Server 2003-mal egy időben adja majd ki az SQL Server Opteronra kihegyezett változatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)